Kategorier
Riskokare Uncategorized

Riskokare – Bäst i test

Riskokare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Ris är en av de vanligaste ingredienserna i våra måltider men det kan vara jobbigt att ställa sig och koka ris ofta, speciellt om man äter mycket av det. Lösningen på problemet är att skaffa sig en bra riskokare! De är dessutom ganska billiga att införskaffa, riset smakar bättre och de sköter sig själva. 

Som med alla produkter så finns det en uppsjö av modeller att välja mellan med olika storlek, kvalitet, hur bra riset smakar och såklart prisklass. I denna artikeln går vi igenom de bästa modellerna på marknaden så att du själv kan skaffa dig en uppfattning och köpa den modellen som passar dig bäst. 

Riskokare bäst i test

Yum Asia Sakura Riskokare – Riskokare Bäst i test

Riskokare bäst i test – Testvinnare

Nu när denna sajten har blivit lite äldre och vi har testat ännu fler riskokare än tidigare och nya modeller så har listan uppdaterats. Nu hittar man Yum Asia Sakura som vår testvinnare över riskokare och det är en modell där det finns väldigt mycket att tycka om och det viktiga kommer vi att lista nedan! 

Kan göra mycket ris

Det är inte den största modellen på listan, men vi tycker att den kan laga en stor mängd trots att det är en snygg och kompakt riskokare. Du kan laga 8 koppar okokt ris, vilket motsvarar 8 portioner när det är kokat. Är man lite större i maten så skulle vi säga att det blir 6 ganska stora portioner.

En mångsidig riskokare 

Många riskokare på marknaden lagar bra ris, men Yum Asia gör perfekt ris oavsett vilken typ av ris du föredrar. Anledningen är att den har 6 olika program för olika sorters ris och hur du vill få det tillagat, samt ett koksystem som kallas Fuzzy Logic. Det innebär att kokningen är en process i 7 steg som kortfattat gör att riset får perfekt konsistens, smak och alltid blir helt jämnt kokat.

Vill du vara lite mer äventyrlig i köket så kan du använda modellen till att tillaga soppor, kaksmet, gröt och yoghurt (detta sticker verkligen ut). Samt såklart ångkoka grönsaker, precis som de flesta modeller kan idag. 

Självklara funktioner som en testvinnare ska ha

Modellen har såklart timer vilket gör att du i förväg kan förbereda riskokaren och ställa in när den ska börja koka riset så att det kan vara klart när du kommer hem från jobbet, eller så att gröten är redo när du vaknar. Modellen har även varmhållningsfunktion så att om riset blir klart innan du är redo att äta det så håller Sakura riset i perfekt temperatur tills du är redo att äta det. Du får även en skärm där all viktig information visas och du ställer enkelt in modellen med knapparna som sitter runt.  

Slutsats

Vi tycker att detta är den bästa riskokaren på marknaden då man får en väldigt kapabel modell som gör alla typer av ris perfekt, ger möjlighet att tillaga mer rätter och till ett pris som är billigare än andra modeller som är av liknande kaliber och storlek. Vi säger köp om du är på jakt efter den riskokare är som bäst i test!

Anledningar att köpa

 • Gör alla typer av ris perfekt 
 • Kan tillaga mer än bara ris
 • Fuzzy logic
 • Timer 
 • Varmhållningsfunktion
 • Fräck och snygg design som passar i alla kök

Cuckoo CR-0631F Riskokare – Bästa Köpet Riskokare 

Cuckoo CR0632 2a på vår lista över de bästa riskokarna

Cuckoo CR-0631F är en modell som hamnat högst upp på flera av våra andra listor och riskokaren har väldigt mycket gemensamt med Yum Asia. Anledningen till att den blir det bästa köpet är att den är något billigare, men den är även lite mindre till storleken vilket gör att vi inte tycker att den blir bäst. Precis som med modellen ovan kommer vi att titta lite noggrannare på vad man får nedan.

Ris för 6 personer 

Enligt tillverkaren så gör Cuckoo upp till 6 portioner ris och vi tycker precis som med modellen ovan att det stämmer om man är lite mindre i maten. Är du som jag och äter lite mer så skulle vi säga 4 till 5 portioner per kokning. 

Gör inte bara ris 

Precis som med vår testvinnare så gör modellen perfekt ris varje gång tack vare olika program för olika sorters ris. Modellen har även Fuzzy logic som fungerar på samma sätt som på Yum Asia med en kokprocess i 7 steg. Du kan även ångkoka grönsaker, kött och fisk, tillaga gröt och kaksmet. Det enda den inte kan som Yum Asia kan göra är yoghurt. 

En modern riskokare 

En modern riskokare ska ha timer så att du kan förinställa kokning om du känner för det, varmhållning så att riset hålls i perfekt temperatur tills det är dags att äta det och en läcker design. Cuckoo CR0631F tickar alla boxar! Modellen är enkel att ställa in med knapparna på framsidan och du ser enkelt dina val på LED-skärmen. 

Slutsats

Är du inte i behov av att kunna koka mer än 6 koppar ris (eller göra yoghurt) så tycker vi att detta är ett lika bra alternativ som vår riskokare bäst i test, fast till ett något lägre pris. Vi rekommenderar köp då vi älskar modellen!

Anledningar att köpa

 • Göra alla typer av ris perfekt 
 • Bra värde för pengarna
 • Snygg design
 • Kan tillaga mer än bara ris
 • Timer 
 • Varmhållningsfunktion

Hamilton Beach Riskokare – Riskokare bäst i test för stora mängder ris

Hamilton Beach Riskokare 4,75 liter

Detta är andra gången vi uppdaterar denna artikel med nya modeller som flyttar in ovanför tidigare testvinnare. Förra gången fick OBH Nordicas riskokare som heter Inox hoppa ner ett kliv till en andra plats, men i år så har det smugit in två modeller ovanför Hamilton Beach så den nu är vårt tredje alternativ på listan. Men det betyder inte alls att det inte är en bra modell, tvärt om så är det en riktigt bra riskokare som vi tycker är det bästa alternativet om du vill koka väldigt stora mängder ris!

Kan göra gigantiska mängder ris

Vår testvinnare kan göra upp till 8 portioner och är på 1,5 liter. Hamilton Beach är på hela 4,75 liter och kan göra ris för upp till 20 personer i en kokning. Dessutom är den ett billigare alternativ än de två modellerna ovan.

Många funktioner

Hamilton Beach är fullpackad med funktioner som både underlättar kokandet och gör riset godare när det väl är färdigt. Den har förprogrammerade program för både vitt, brunt och fullkornsris. Funktionerna är dessutom väldigt enkla att använda och förstå även för personer som inte är så erfarna i köket. När du startat den så finns den visare som visar hur mycket tid är kvar tills riset är klart. Vill man ha det klart i lagom tid tills man kommer hem så har den en timer så man kan ställa in när riset ska vara klart och så startar den sig själv i lagom tid, man kan ställa in den 15 timmar framåt i tiden. Skulle du bli sen och inte komma hem i tid så har den en värmefunktion som håller riset varmt tills du kommit hem, den går över till den funktionen automatiskt om du kört på timern.  

Kokar inte bara ris

Vår testvinnare är såklart kapabel att koka mer saker än bara ris. Den har en värme/simmer-funktion som fungerar vid tillagning av bönor och soppor. Och man får med en bricka om man vill ånga grönsaker. 

Slutsats Hamilton Beach Riskokare

Det finns en anledning att modellen varit vår förra testvinnare och det är en modell som presterar bra på allt en riskokare ska göra och lite till. Dessutom blir riset fantastiskt gott i denna riskokare vilket trots allt kanske är det viktigaste. 

Med timer, värmning, möjlighet att ånga grönsaker, tillaga bönor och soppor är detta en modell som passar till de allra flesta! Vi säger köp och rekommenderar den om du vill kunna göra riktigt mycket gott ris vid varje kokning! 

Anledningar att köpa:

 • Regelbundet gott ris
 • ”Delay start”-funktion upp till 15h
 • Håll maten uppvärmd-funktion
 • Bricka för att ånga grönsaker och annat
 • Kan koka brunt ris perfekt
 • Enkel att rengöra
 • Bra pris

OBH Nordica Inox 6322 – Tidigare mest rekommenderade riskokare

OBH Nordica Riskokare

OBH Nordica var fram till förra året den högst rankade riskokaren i många riskokare bäst i test artiklar och även om den halkat ner till en fjärde plats på denna listan så är den fortfarande ett väldigt bra alternativ! Det Svenska företaget OBH nordica har under ganska lång tid tillverkat redskap för köket som både är väldigt prisvärda och levererar hög kvalitet. 

OBH Nordica Inox levererar på båda punkterna då den är av hög kvalitet och väldigt prisvärd. 

Varför vi gillar OBH Nordica Inox

Det viktigaste av allt är såklart att den lagar väldigt gott ris oavsett om det är vitt eller brunt. Och den gör det i stora lass om man vill då den klarar upp till hela 10 portioner. På botten av riskokaren så har man lagt på en behandling som minskar risken att ris bränner fast i botten och det är en av anledningarna till att den hanterar så många portioner på ett bra sätt. Vill man inte äta riset direkt så har den en värmningsfunktion som håller det varmt i upp till en timme. Till riskokaren så medföljer måttkopp, sked och en samling med recept. 

Slutsats:

Med ett väldigt bra pris, många användbara funktioner och gott ris så är det inte så konstigt att OBH Nordica Inox blivit bäst i test många gånger förut. Det är fortfarande en modell som är bra, speciellt om man vill göra många portioner. Dessutom är den snygg så den passar in i de flesta kök. 

Anledningar att köpa

 • Vunnit många tester
 • Hållbar och pålitlig konstruktion
 • Enkel att använda
 • Upp till 10 portioner 
 • Beläggning mot att riset fastnar
 • Snygg design

Vi har även testat: OBH Nordica Versatile

Tefal Classic 2 Riskokare Test – Robust design

Tefal Classic 2 Riskokare

Tefal Classic 2 är en riskokare med robust design som är tillverkad med metall på hela yttersidan. Jämfört med modellen ovan så är den lite dyrare men vi tycker priset är väldigt rimligt. Om man vill ha en modell som inte bara fungerar till att koka ris så är Tefal Classic 2 ett bra alternativ då det medföljer en korg som man kan sätta i riskokaren för att ge sig möjligheten att ångkoka grönsaker. Vi gillade verkligen denna funktionen! 

Precis som många av konkurrenterna så har Tefal Classic har en funktion som gör att den kan hålla riset varmt även om du inte ska äta det direkt. Till exempel om tillbehören inte blivit klara eller om du behöver iväg på ett snabbt ärende. Vi tycker dessutom att den är en ganska snygg modell som passar in i de flesta kök även om man får låta den stå framme.

Kokresultat

När vi testat Tefal Classic så blev vi väldigt nöjda med riset. Allt riset var jämt kokat och på en lagom värme som inte brände fast något ris is i botten. Även grönsakerna blev bra när vi använda korgen.

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Gjord i metall
 • Ångkokar även grönsaker

Slutsats

Vi gillar Tefal Classic 2 och tycker den levererar allt vi förväntar oss av en riskokare, dessutom gillade vi utseendet och priset är rimligt sett till vad man får. 

Wilfa RC-10CD Riskokare Test – En populär riskokare

Wilfa Riskokare

Wilfa RC-10CD är både populär och har fått goda betyg när kunder resencerat den! Och vi håller med. Det är en modell för den väldigt hungriga eller för större sällskap då den kan tillaga hela 1,8 liter ris åt gången. Dessutom kan den precis som Tefal ångkoka grönsaker om man använder den medföljande korgen som är till för ändamålet! Men det slutar inte där, utan man kan även använda den till att koka gröt vilket passade mig perfekt när jag testade modellen eftersom jag äter det på morgonen. 

Designen är stilren, enkel och snygg. Den sticker inte ut på något vis utan blir direkt en del av ditt kök. Modellen har förprogrammerade inställningar för de olika sakerna du kan laga till vilket var smidigt och gjorde modellen mer användbar än många av konkurrenterna. 

Anledningar att köpa:

 • Byggd med hög kvalitet
 • Förprogrammerade inställningar
 • Kan koka mer än bara ris

Slutsats

Denna riskokare är minst sagt ganska mångsidig vilket vi verkligen gillade. Vi tycker att det är ett bra köp om man vill kunna koka gröt och ånga grönsaker, om det inte är funktioner man är ute efter så skulle vi rekommendera någon av de andra modellerna istället då denna är lite dyrare. 

Russel Hobbs Riskokare 1,8 liter – Budget riskokare bäst i test

Russel Hobbs 1,8 L Riskokare

Russel Hobbs är kanske inte det mest kända märket i köket på den Svenska marknaden men de är ett företag som fokuserat på att göra billigare produkter som ändå håller god kvalitet och vi tycker minst sagt de lyckas bra! (jag har personligen deras kaffebryggare) 

Deras riskokare är inget undantag utan för en väldigt billig peng får man här en modell som kan koka hela 1,8 liter ris åt gången, eller 10 koppar ris om man föredrar det måttet. Modellen har ett snyggt lock i glas så man kan se hur det går, men självklart har den även en indikatorlampa som visar när det är klart. Vi blev lite förvånade över att man får funktionen som håller riset varmt , nät för att kunna ångkoka grönsaker, fisk och kött för ett så lågt pris. 

Kokresultat

Riset blir välkokat och vi hittar inget att klaga på, detsamma gäller när vi ångat grönsaker. Riset fastnar heller inte i kokaren då insidan är behandlad för att det inte ska fastna. 

Anledning att köpa

 • Lägst pris
 • Funktioner som betydligt dyrare modeller

Slutsats

Om man vill ha en riskokare men har begränsad budget så är Russel Hobbs för dig! Man får möjligheten att koka grönsaker, fisk och kött utöver ris vilket vi tycker är super.    

Reishunger Riskokare – Riskokare Test

Reishunger – En bra riskokare

Reishunger är kanske inte det ett så känt märke trots att riskokaren ligger i mellansegmentet prismässigt. Precis som det låter på namnet så kommer modellen från Tyskland som är kända för sin höga kvalitet när det kommer elektronikprodukter och köksutrustning. Detta är en lite större modell som rymmer 1,5 liter vilket motsvarar upp till 8 portioner ris. Även om det självklart beror lite på hur stor man är i maten. Men det är en modell som passar till större familjer eller sammankomster. 

En välutrustad modell 

Precis som man förväntar sig av en modell som är lite dyrare än många av de andra modellerna på listan så är den väldigt välutrustad och har många funktioner. 

Mångsidig kokare: till skillnad från många av konkurrenterna som bara har ett läge för att koka ris (framförallt billigare modeller) så har Reishunger hela 7 olika lägen för att tillaga olika sorters ris. Den fixar bland annat vitt ris, brunt ris, sushi ris och fullkornsris men modellen är mer mångsidig än bara ris och har 5 funktioner till som är för bakning, tillagning av soppor, quinoa, congee och gröt.

Klart ris när du kommer hem: då modellen är lite finare så har den såklart timer som du kan ställa in så att riset är klart när du kommer hem, den kan du ställa in upp till 24 timmar i förväg. Skulle du bli sen och riset får stå klart ett tag så är det inga problem utan det hålls varm av varmhållningsfunktionen som slås på automatiskt när riset är klart.

Premium kvalitet: hela produkten osar kvalitet och konstruktionen är robust. Coatingen på insidan av grytan ordentlig och tål mycket stryk innan den blir dålig och vi tycker inte att riset fastnar alls i den. Även utsidan har fått en coating som är värmeresistent vilket vi verkligen gillade. All viktig information visas på den snygg LED-skärmen och du ställer enkelt in den på touchknapparna. 

Slutsats

Reishunger riskokare är ett lite dyrare alternativ än de andra modellerna på listan men vi tycker att den lever upp till sitt pris genom att leverera hög kvalitet. Har man pengarna att lägga är detta en super modell!

Riskokare – Köpguide

Innan man slantar upp för nya produkter så är det viktigt att man funderar igenom vad man behöver och det är inte alltid så lätt att veta exakt vad man ska tänka på. Därför har vi skrivit en köpguide nedan med lite saker att tänka igenom för att du ska hitta den riskokare från vår lista som passar dig bäst!

Priset

Köksutrustning är ofta dyr, men riskokare sticker ut lite då de inte kostar speciellt mycket. Men som med de flesta produkter så finns det en “sweet spot” för priset. Vi rekommenderar att undvika de billigaste modellerna som kostar under 300 kr då de inte lever upp till den standard man förväntar sig. Ofta är det modeller där riset fastnar i botten när man kokar det, man saknar funktioner som underlättar vardagar osv. 

Detsamma gäller för de dyraste modellerna som kan kosta flera tusen. Vi tycker inte det är värt att köpa en sådan modell då de helt enkelt inte gör ett bättre jobb än de modellerna du hittar på denna listan. 

Möjligheten för ångkokning

Ångkokning blir allt mer populärt och det är ett smidigt sätt att tillaga grönsaker. Äter man mycket grönsaker är det minst sagt en bra funktion att ha till hands men det är inte riktigt alla modeller som har funktionen. Så kolla upp det innan du beställer om det är en viktig grej för dig. 

Anti-stick beläggning

Detta är en av de sakerna som de billigaste modellerna ofta snålar in på. Anti-stick beläggning gör att riset inte fastnar eller bränns fast inne i kokaren. Idag har de flesta modellerna beläggningen (alla på vår lista) men det finns modeller som inte har det så kolla det om du köper en modell som inte är med här då du riskerar att bli besviken utan det. 

Utseende och design

Om du inte har plats att ställa undan den när den inte används eller om du använder den så ofta att det inte är någon mening så är designen ganska viktig. De flesta av oss vill ha det fint i köket och det betyder att man ska köpa en riskokare som passar in med resten av ens kök. Som tur är ser riskokare oftast stilrena ut och sticker inte ut bland de andra köks apparaterna. 

Storlek på riskokaren

Beroende på hur mycket ris du vill koka åt gången behöver du välja en modell som passar. Bor man själv så klarar man sig galant på en liten riskokare som bara gör ett par portioner åt gången, medans en familj bör satsa på en större modell. Ju större riskokare du köper ju mer kostar den, men prisskillnaden är väldigt liten. Man bör även ha förvaringsutrymmet i beaktning om man vill kunna ställa undan den. 

Lyssna på andra

Det bästa innan man ska köpa en ny pryl för hemmet är att lyssna på andras recensioner över hur de tyckt modellerna varit att använda. Det kan vara betyg på sajten du tänkt köpa den ifrån, men även testsajter. Det är av denna anledningen denna sajten och artikeln blev till! 

Koka ris i riskokare – Hur gör man? 

Det finns egentligen två anledningar till att ha en riskokare i hemmet. Det ena är fantastiskt gott ris och det andra för att de underlättar kokningen då de sköter jobbet åt dig. Så som du förstår så är de väldigt enkla att använda och nedan går vi igenom stegen. 

Steg 1 – Mät upp riset: Oavsett om det är jasminris, basmatiris eller brunt ris så kommer riskokaren kunna tillaga det och det första steget för dig är att mäta upp den mängd ris du vill koka. 

Steg 1,5 – Skölj riset: Denna punkten är inget måste och det är därför jag satt den som punkt 1,5. Men att skölja riset höjer och förbättrar konsistensen på resultatet enligt experterna. Personligen märker jag ingen skillnad när jag använt de finare riskokarna, men lite skillnad när jag nyttjat de billigare alternativen. 

Steg 2 – Lägg riset i kokaren: Du har mätt upp det, potentiellt sköljt det och nu är det dags att lägga ner det i riskokaren. 

Steg 3 – Mät upp vatten: Det tredje steget är att mäta upp rätt mängd vatten förhållande till mängden ris. Mängden vatten varierar beroende på vilken typ av ris du ska tillaga, men det är samma mängd som du normalt använder vid traditionell kokning. Är du osäker så kolla i manualen som medföljer riskokaren innan du öser i det. 

Steg 4 – Ställ in riskokaren: På de billigare alternativen så är det ofta inte så mycket att ställa in, utan det är bara att trycka på startknappen. På de finare modellerna så är det dags att välja rätt program för den typ av ris du ska tillaga, och sedan trycka på startknappen.    

Steg 5 – Låt riskokaren göra sin grej: Detta är anledningen att du köpt en riskokare, den sköter jobbet åt dig och den kommer att koka riset medan du kan pyssla med annat utan att behöva hålla koll på tiden. 

Steg 6 – Riset är klart: Oftast får du någon form av meddelande att riset är klart i form av ett knäpp, en ringsignal eller något annat ljud. Skulle du inte vara där när det är redo så går de flesta modeller över till att hålla riset varmt tills du är redo att äta det. 
Steg 7 – Ät riset: Riset är klart, det är dags att sätta dig ner och njuta av en portion (eller flera) av perfekt och välsmakande ris som tillagats med minsta ansträngning från din sida.

Riskokare – Vanliga frågor

Fråga: Vad är bra med en riskokare?

Svar: Om man äter ris väldigt ofta så är en riskokare en bra investering då fördelarna jämfört med att koka det traditionellt är många:

 • Riset blir gott varje gång
 • Du kan hålla riset varmt utan att bränna det
 • En riskokare är designad för att riset inte ska fastna
 • En riskokare sköter sig själv
 • Kostnaden för en riskokare är låg
 • De flesta modeller ger möjligheten till ångkokning

Fråga: Vilken riskokare är bäst i test?

Svar: Det kommer skilja en del från person till person och vilka behov man själv har. Men efter att ha testat de flesta modellerna som finns på marknaden så tycker vi att Yum Asia Sakura är vår riskokare bäst i test.

Fråga: Kan man koka Jasminris i riskokare? 

Svar: Ja, Jasminris är en av de bästa sorterna att koka. Allt vitt ris är det som blir bäst, men alla sorters ris kan göras i en riskokare. 

Fråga: Vilket ris är bäst till riskokare?

Svar: Till lågprismodellerna så har vi märkt att vitt ris blir bäst. Men om man har en lite finare riskokare med olika program för olika typer av ris så spelar det ingen roll utan resultatet blir perfekt oavsett typ av ris.

Fråga: Kan man diska riskokare i diskmaskin?

Svar: Vissa delar kan köras i diskmaskinen på vissa modeller som är konstruerade för det, men det ökar slitaget och minskar livslängden på riskokaren. Vi rekommenderar att handdiska dem då de är väldigt enkla att rengöra tack vare non-stick behandling på insidan av grytan.

Fråga: Är det värt att köpa en riskokare?

Svar: Vi som driver denna sajten tycker det! Dels då det gör själva matlagningsmomentet enklare men även då det sparar mycket tid som man kan lägga på annat.

Fråga: Hur mycket kostar riskokare?

Svar: Spannet för vad en riskokare kostar är väldigt brett och börjar på ett par hundralappar och går hela vägen upp till många tusen för de riktigt dyra modellerna.

Fråga: Kan man ha salt i riskokare? 

Svar: Det går ypperligt att tillsätta salt i riset. 

Fråga: Kan man använda en riskokare i micron?

Svar: Inte den typen som du hittar i denna artikel. Men vi har gjort en separat lista för de modellerna och den hittar du här.

Riskokare Bäst i Test – Hur testet är genomfört

Vi har drivit denna sajten ett tag nu och vi har löpande uppdaterat modellerna som finns med på listan. Vi testar regelbundet nya modeller när vi skriver andra artiklar på sajten samt när vi ser att någon ny spännande modell kommit ut. Sedan lägger vi in dem om vi tycker att de platsar och/eller konkurrerar ut någon av de riskokarna som finns på listan.

Kategorier
Uncategorized

Riskokare Eller Kastrull – Vad ska man välja? 

Är du som oss som driver denna sajten och äter ris väldigt ofta så har du säkert funderat över att byta ut din vanliga kastrull mot en riskokare. Men då du hamnat i denna artikeln så är du förmodligen inte helt övertygad ännu och därför kommer vi att gå igenom fördelarna och nackdelarna med riskokare och kastruller så att du själv kan avgöra vilket som passar dig bäst. 

Riskokare 

Vi börjar med att titta lite närmare riskokare och vad de egentligen erbjuder för dig som potentiell köpare. 

Riskokare fördelar

 • De gör jobbet åt dig: Du laddar riskokaren med rätt mängd ris och vatten, trycker på startknappen och sedan sköter riskokaren resten. Du slipper att vakta grytan då den stänger av sig själv och går över till varmhållning när riset är klart. 
 • Riset blir perfekt varje gång: Då man tar bort den mänskliga faktorn så kommer riset att bli av exakt samma höga kvalitet varje gång. 
 • Vissa modeller har timer: Det är inte riktigt alla modeller som har timer, men det blir allt vanligare och bortser man från de absolut billigaste alternativen så får man möjligheten att förinställa när riskokaren ska starta.  
 • Kan laga mer än ris: Det varierar lite på vad mer man kan använda sin riskokare till, men de vanligaste sakerna mer än ris är: ångkokning av grönsaker, laga gröt, kaksmet och soppor. Vissa modeller har även olika kokprogram för olika sorters ris för att höja kvaliteten på resultatet ännu ett snäpp. 
 • Smidig rengöring: Riskokare är specifikt designade för att tillaga ris och har behandlingar i botten på innergrytan där man kokar riset. Det gör att rengöringen går väldigt enkelt och smidigt, dessutom kokar aldrig riskokare över så man behöver skrubba utsidan. 
 • De är enkla att använda: På de enklare modellerna finns oftast bara två knappar. En startknapp och en för varmhållning. De mer avancerade modellerna behöver man ställa in, men som tur är medföljer alltid tydliga instruktioner så det har inte varit några problem med någon riskokare vi provat. 
 • Det är ett prisvärt inköp: Riskokare är inte speciellt dyra och det går att få en bra riskokare men med lite mindre funktioner för strax över 300 kronor. Man kan få en modell bland de bästa från tusenlappen till 1600 kr. 

Riskokare nackdelar

 • De tar mer plats: Jämfört med kastruller så är riskokare lite större och tar mer plats om man vill kunna stoppa undan dem i något skåp när man inte använder dem. 
 • De är inte snabbare: Detta är kanske inte någon direkt nackdel, men de är inte snabbare än att koka med en vanlig kastrull även om detta är något som många tror. De tar ungefär samma tid på sig som att koka ris på traditionellt vis.   
 • Behandlingen kan vara känslig: Samma behandling som gör riskokaren enkel att rengöra kan vara lite känslig, ungefär på samma sätt som en teflonpanna. Det innebär att man inte kan använda en risslev i metall när man tar riset. Skulle behandlingen bli dålig så behöver man köpa en ny riskokare. Det är värt att tillägga att detta aldrig varit ett problem för mig som skriver artikeln tack vare rätt skötsel. 

Kastrull

Okej, så vad har kastrullen för fördelar och nackdelar? Det kommer vi att titta lite närmare på nedan. 

Kastrull fördelar

 • De är billiga: Även om riskokare är ett prisvärt köksredskap så är kastruller billigare och troligen är det även så att man redan har en som fungerar och inte behöver lägga ut några pengar alls. 
 • Kan användas till allt möjligt: Som vi skrev ovan är riskokare mer användbara än att bara koka ris. Men en kastrull kan användas till att koka allt man kan komma på och blir därmed än mer användbara. 
 • Lätta att förvara: Kastruller är mindre än riskokare och dessutom går det att stoppa flera kastruller i varandra. Detta gör dem enklare att förvara då de tar upp mindre plats. 

Kastrull nackdelar

 • Du behöver göra jobbet: Med en kastrull kan du inte bara göra förberedelserna och trycka på startknappen. Utan du behöver hålla koll på tiden så att riset inte kokar för länge och alltid hålla dig i närheten av grytan. Det gör såklart att riset inte blir av exakt samma smak och konsistens varje gång då den mänskliga faktorn spelar en roll.
 • Ingen timer eller varmhållning: Du kan inte förinställa när riset ska börja koka så att det är färdigt direkt när du kommer hem. Du får heller inte funktionen som håller riset i perfekt temperatur tills du är redo att äta det.  

Slutsats

Vad man föredrar är väldigt individuellt, men för oss som driver denna sajt är valet enkelt och det är såklart att skaffa sig en riskokare. De underlättar och gör livet enklare, de kan förinställas, användas till mer än ris och dessutom är de prisvärda att köpa. Vi rekommenderar att du med provar en riskokare!

Kategorier
Uncategorized

Risdispenser – Bäst i test

Ris är en av de vanligaste matvarorna i Svenska kök och vi inriktat oss på riskokare så tycker vi att det är smidigt att samla tillbehör på samma sajt. Så, i denna artikel har vi testat fram några riktigt bra och prisvärda risdispensers för dig att välja på! 

Fetcoi – Risdispenser Bäst i Test 

Fetcoi blev direkt våran favorit då det är en risdispenser som är både rymlig, snygg och smidig att använda. Modellens design är elegant och rutan på framsidan är både trevlig att titta på och gör så att man ser när det börjar bli dags att fylla på med mer ris. Dispensern är helt luft och fukt tät så ditt ris hålls säkert till du är redo att tillaga det. Modellen finns i två storlekar på länken nedan där den ena rymmer 6 liter och den andra 10. 

Slutsats

Detta blev vår favorit då den kombinerar hög kvalitet, snygg design och funktionalitet till ett rimligt pris. 

JAYEUW – Smidig Risdispenser 

Trots ett lite underligt namn så har Jayeuw leverat en riktigt bra risdispenser som fyller lite mer funktioner i köket. Anledningen är att modellen har 5 fack så att man kan förvara olika matvaror i olika fack, vilket är perfekt om man inte bara vill ha ris lättåtkomligt. Designmässigt upplever vi modellen lite plastigare och inte riktigt så snygg som vår testvinnare, men modellen har som sagt andra fördelar. 

Slutsats

Vill du kunna förvara upp till 5 olika spannmålsprodukter i en dispenser med avgränsade fack så är detta alternativet för dig! 

Yum Asia – Spannmålsbehållare Bäst i Test 

Okej, detta är inte en riktig dispenser utan en behållare som är designad för spannmålsprodukter. Men då den kommer från vårt favoritmärke Yum Asia tycker vi såklart att den platsar på vår lista. Modellen är simpel och designad som en luft- och fuktsäker låda med ett lock som man öppnar med en knapp. 

Slutsats

Modellen passar perfekt för dig som har andra Yum Asia produkter och du kommer direkt att känna igen dig i deras höga kvalitet!

Allt du behöver veta om risdispensers! 

Vad är en Risdispenser?

En risdispenser är en praktisk och hygienisk köksanordning som är utformad för att förvara och dispensera ris. Den är särskilt populär i hushåll där ris konsumeras regelbundet och i stora mängder. Risdispensers hjälper till att hålla riset torrt och skyddat från insekter, fukt och andra föroreningar, samtidigt som de gör det enkelt att mäta upp rätt mängd ris för varje måltid. De finns i olika storlekar, material och utföranden, anpassade för olika behov och preferenser.

Hur Fungerar en Risdispenser?

En risdispenser består vanligtvis av en behållare för att förvara riset och en mekanism för att dispensera det. Här är några grundläggande komponenter och funktioner som ofta finns i risdispensers:

 1. Behållare: Detta är huvudfacket där riset förvaras. Behållarens kapacitet kan variera från några kilo till över 10 kilo beroende på märke och modell.
 2. Dispenseringsmekanism: Detta är den del av enheten som gör att riset kan dispensera i önskad mängd. Det kan vara en knapp, en spak eller en vridbar mekanism som gör det möjligt att släppa ut en viss mängd ris vid varje användning.
 3. Mätkopp eller Skål: Många risdispensers kommer med en integrerad mätkopp eller skål som fångar upp riset när det släpps ut. Detta hjälper till att säkerställa att rätt mängd ris dispensera varje gång.
 4. Lufttät försegling: En viktig funktion hos en risdispenser är att den ofta har en lufttät försegling för att hålla riset fräscht och fritt från fukt och insekter.

Typer av Risdispensers

Det finns flera typer av risdispensers, var och en med sina egna unika egenskaper och fördelar:

 1. Manuella Risdispensers: Dessa är de vanligaste och mest ekonomiska typerna av risdispensers. De använder en enkel mekanism där användaren manuellt trycker på en knapp eller vrider en spak för att få ut riset.
 2. Elektriska Risdispensers: Dessa är mer avancerade och bekväma

med automatiserade funktioner. Elektriska risdispensers använder motoriserade mekanismer för att dispensera ris med en enkel knapptryckning. De kan också ha digitala mätfunktioner som gör det möjligt att exakt ställa in mängden ris som ska dispensera.

 1. Väggmonterade Risdispensers: Dessa enheter monteras på väggen för att spara bänkutrymme. De är särskilt praktiska i små kök och ger enkel åtkomst till riset utan att ta upp värdefull arbetsyta.
 2. Integrerade Risdispensers: Vissa avancerade köksmoduler och skafferier har inbyggda risdispensers som en del av köksdesignen. Dessa erbjuder en snygg och estetiskt tilltalande lösning för risförvaring och dispensering.

Fördelar med att Använda en Risdispenser

 1. Bekvämlighet: Risdispensers gör det enkelt att snabbt och exakt mäta upp ris, vilket sparar tid vid matlagning.
 2. Hygien: Genom att förvara riset i en lufttät behållare minimeras risken för kontaminering från damm, fukt och insekter.
 3. Organisation: En risdispenser hjälper till att hålla köket organiserat genom att minska röran från påsar och förpackningar.
 4. Hållbarhet: Lufttäta dispensers hjälper till att hålla riset fräscht längre genom att skydda det från fukt.

Vad man Ska Tänka på när man Köper en Risdispenser

När du överväger att köpa en risdispenser, är det viktigt att tänka på flera faktorer för att säkerställa att du får den bästa produkten för dina behov. Här är några viktiga aspekter att överväga:

 1. Kapacitet: Tänk på hur mycket ris du vanligtvis använder och hur ofta du köper det. Om du köper ris i stora mängder, kan en större dispenser vara mer lämplig. Vanliga kapaciteter sträcker sig från några kilo upp till över 10 kilo.
 2. Material: Risdispensers tillverkas i olika material, inklusive plast, metall och glas. Plastmodeller är ofta mer prisvärda och lätta, medan metall- och glasmodeller kan vara mer hållbara och estetiskt tilltalande. Kontrollera att materialet är BPA-fritt och livsmedelssäkert.
 3. Design och Funktionalitet: Välj en design som passar din köksinredning och är enkel att använda. Vissa dispensers har extra funktioner som digitala mätare eller separata fack för olika typer av ris.
 4. Lufttät Försegling: För att säkerställa att ditt ris håller sig fräscht, välj en dispenser med en bra lufttät försegling. Detta hjälper till att förhindra fukt och skadedjur från att komma in.
 5. Rengöring och Underhåll: Kontrollera att risdispensern är enkel att rengöra. Avtagbara delar och diskmaskinssäkra komponenter kan göra rengöringen mycket enklare.
 6. Pris: Pris är alltid en viktig faktor. Det finns risdispensers i alla prisklasser, från budgetvänliga alternativ till lyxmodeller. Bestäm din budget och leta efter den bästa kvaliteten inom den prisklassen.
 7. Recensioner och betyg: Läs användarrecensioner och betyg för att få en uppfattning om produktens prestanda och hållbarhet. Erfarenheter från andra användare kan ge värdefulla insikter när du själv ska välja vilken modell som passar bäst för just dig.

Slutsats

En risdispenser är en bra investering för hushåll där man konsumerar stora mängder ris regelbundet. Genom att erbjuda bekvämlighet, hygien och organisation, gör en risdispenser det enklare att hantera och förvara ris. Och nu har du fått tips på tre olika modeller att köpa och en ordentlig genomgång av vad de faktiskt är, hur de fungerar och vad du ska tänka på. Så nu återstår bara för dig att klicka hem din favorit!

Kategorier
Riskokare

Riskokarens historia – Hur hamnade vi här?

Okej, normalt är detta en sajt som fokuserar på att presentera de tester vi gjort så att du som konsument kan göra det bästa köpet. Vill du se de bästa modellerna hittar du dem här: Riskokare bäst i test. Men hur hamnade vi här med uppsjö olika riskokare att välja på? Det ska vi titta lite närmare på nedan. 

Hur allt började 

Ris har för en stor del av världen varit en stapel för att få i sig näring så länge tillbaka vi idag känner till. Tusentals olika civilisationer har ätit ris. Därför är tillagningen av ris onekligen lika gammal och trots detta är det samma fundamentala princip som gäller idag som för flera tusen år sedan. 

Kortfattat behöver man ris, hett vatten och någon form av behållare att koka det i. Tillverkare av riskokare har idag gått ifrån traditionella metoder även om det som faktiskt händer är detsamma. Anledningen är såklart att effektivisera och standardisera resultatet. 

Sett till hur gammal riset är så är det nytt att använda värme från elektricitet, men för mig som skriver denna artikel och dig som läser den är det ganska gammalt. Faktum är att den första riskokaren inte helt oväntat kommer från Japan och en simpel variant tillverkades för den japanska armen år 1937. Detta var en simpel variant som var utformad som en låda gjord av trä. Den fyllde man sedan till 50% med vatten och ris, sedan tillsatte man en elektricitet som tillagade riset i lådan. Faktum är att denna modell hade inbyggd varmhållningsfunktion på så vis att när man tog bort strömmen för riset var färdigt så höll värmen i lådan sig kvar och riset varmt.

Modellen hade dock två nedsidor. Det ena var att mängden ris och vatten inte kunde ändras, utan det var en 50% full låda som gällde. Det andra, och kanske lite större problemet var att det fanns risk att användaren kunde bli elektrifierad om hen inte var försiktig då det var fri elektricitet inuti lådan.

Den första kommersiella riskokaren 

Då ideen med riskokare var väldigt bra så fortsatte utvecklingen och det företag som var först med en modell för den kommersiella marknaden var Mitsubishi Corp. Modellen som kom ut på marknaden var väldigt simpel och man behövde precis som när man kokar på traditionellt vis fortfarande hålla koll på när riset var klart och stänga av den i tid. Men istället för att behöva eld eller en platta så var det bara att plugga in den i vägguttaget. Så kanske inte helt oväntat så blev inte denna modell någon succé när det kommer till försäljningen. 

När riskokaren blev populär

När Mitsubishi inte riktigt lyckats så tog Toshiba över och fortsatte att utveckla produkten och år 1956 lanserade de en riskokare som var säkrare, gjorde bättre ris och hade förmågan att stänga av sig själv när riset blivit klart. Detta var riskokarens genomslag och det tog inte lång tid förens Toshiba sålde 200,000 stycken varje månad. Det är från den modellen som riskokaren utvecklats till vad den är idag med avancerade system, funktioner och olika designer. 

Slutsats

Jag hoppas att du som läsare tycker att detta var ett intressant inslag i vad som annars är en testsajt och att du lärt dig någon från artikeln! 

Kategorier
Riskokare

Riskokare under 1000 kr – Bästa modellen

Är du på jakt efter en ny riskokare och har en budget på 1000 kr att röra dig med? Inga problem, för vi har testat fram den bästa modellen i prisklassen. Nämligen Yum Asia Kumo YumCarb som slår över sin prisklass och har alla viktiga funktioner man kan tänkas behöva! 

Yum Asia Kumo Yum Cars – Bästa modellen under 1000 kr

Om du läst flera av våra artiklar vet du säkert vid det här laget att Yum Asia är vårt favoritmärke och de är överst på de flesta av våra listor. Föga förvånande gäller detsamma för modeller under 1000 kr då vi tycker att denna modell är betydligt bättre än vad priset antyder! 

Viktigt att känna till med modellen 

Vi kommer att börja med att gå igenom de sakerna och funktionerna som vi tycker är viktiga för dig som kund att känna till innan du köper modellen.

Storlek: Detta är en riskokare som är perfekt för en familj på 4 till 5 personer då den har en kapacitet på 5,5 koppar okokt ris.

Yum Carb Funktion: Detta är något som verkligen sticker ut och vi har inte stött på det med någon annan riskokare vi testat. Det är en funktion som man kan sätta igång och när man kokar riset med detta program som minskas mängden kolhydrater i riset med 25% genom en specifik kokprocess. Trots detta påverkar det inte smaken på riset!?! Så det är en perfekt produkt för individer som tränar eller försöker att gå ner i vikt. Med självklart kan man även koka riset som vanligt med modellen om man föredrar det.    

Fuzzy Logic: Detta är systemet som sköter kokprocessen och Kumo har fått ett avancerat sådant system. Det innebär att modellen har Artificiell Intelligens som känner av exakt mängd vatten och ris, samt vart i kokprocessen den befinner sig. Därefter anpassar den den värme och koktid till perfektion så att riset blir helt super. 

Timer och varmhållning: Det känns som vi tjatar om dessa funktioner i alla artiklar vid det här laget då det blivit något de flesta riskokare har idag. Så på denna modell är det en självklarhet. Timer är precis vad det låter som, det vill säga möjligheten att förinställa när riset ska börja koka. Varmhållningen innebär att när riset blivit klart så håller riskokaren det i rätt temperatur och konsistens. Den funktionen går att använda i hela 12 timmar om man vill. 

Kan användas till mycket: Precis som dess storebror Sakura så har Kumo fått olika kokprogram för olika sorters ris och även en del andra program som gröt, soppa, kaksmet, ångkokning och att den kan användas som slowcooker. De olika programmen för ris gör att du får det bästa resultatet oavsett vilken typ du föredrar att äta. 

Ninja keramisk coating: Även om funktionen inte är lika häftig som namnet låter så är det en viktig del på en riskokare. Det innebär att den inre grytan där riset ligger har fått en behandlad yta som är väldigt slitstark, inte riskerar att ris klibbar fast och är extremt enkel att rengöra. 

Design: Smaken skiljer såklart från person till person. Men vi tycker att detta är en snygg och elegant riskokare som passar in snyggt i de flesta kök. Du kan välja på den i helsvart eller svart/stål vilket gör att man även får valmöjlighet. Modellen har skärm och knappar som gör det enkelt att manövrera mellan de olika inställningarna. Vi tycker att det är enkelt att förstå, men är det några oklarheter så medföljer en enkel instruktionsbok. 

Slutsats

Även om marginalen till 1000kr är extremt låg då Kumo Yum Carb kostar 999 kr så tycker vi att det är det överlägset bästa köpet under 1000 kr. Modellen har funktioner som man ofta får betala dubbelt så mycket för, är av högsta kvalitet och gör fantastiskt ris oavsett vilken typ du föredrar att äta. Vi rekommenderar köp!     

Kategorier
Riskokare

Skillnaden mellan en dyr och en billig riskokare – Allt du behöver känna till 

Det finns många frågor som ställs om riskokare, men de kanske två vanligaste frågorna är om lägg in valfri modell* är värd pengarna?, samt vad skillnaden är med de dyrare alternativen på marknaden. Så i denna artikel kommer vi att gå igenom skillnaderna så att du som konsument kan göra ett köp som passar in på just dig. 

Funktioner som finns på båda alternativen 

Till att börja med tänker vi att det kan vara passande att gå igenom vilka saker som man oftast får på både de billigare alternativen och de finare, dyrare modellerna. 

Varmhållning: Detta är en funktion som i princip är standard idag och finns på nästan alla riskokare som säljs. Det innebär att riskokaren har en funktion som oftast går igång automatiskt när riset är klart, som håller riset i perfekt temperatur och konsistens tills du är redo att äta det. Funktionen går att använda i flera timmar vilket gör att det är perfekt för familjer där alla kanske inte äter samtidigt. 

Möjlighet till ångkokning: Även ångkokning är standard idag oavsett prisklass. Det innebär att man får med en korg som man kan montera i riskokaren. Där i kan man lägga grönsaker, kött och fisk för att kunna ångkoka det. 

Kvalitet: Okej, detta är ingen funktion men vi tycker att det är en punkt som ändå är ganska viktig att ta med. Faktum är att det är väldigt sällan vi testar en riskokare och tycker att kvaliteten är låg, även på de billigare modellerna. Om man planerar att använda sin riskokare under många år så märker man det ofta på coatingen i den inre grytan, men utöver det så är kvaliteten sällan någon större skillnad. 

Funktioner som finns på de dyrare modellerna

Här kommer en lista med de funktioner som man oftast bara hittar på de riskokarna som är i den högre prisklassen och därmed är skillnaden. 

Flera kokprogram: De dyrare modellerna som är köpvärda har flera kokprogram för olika sorters ris. Det innebär att de anpassar koktiden och värmen för att riset ska bli helt perfekt oavsett sort. De billigare alternativen har oftast bara ett kokprogram vilket gör att det oftast funkar bra nog och gör helt okej ris på de vanliga rissorterna, men om man gillar mer exotiska typer av ris är det inte riktigt lika bra.

Kan användas till mer: Många modeller har även kokprogram för saker som soppor, gröt, kaksmet eller andra saker. Det gör dem till mer mångsidiga alternativ i köket som inte bara kan användas till ris eller ångkokning. 

Timer: Som namnet antyder är det funktionen att kunna förinställa när riset ska börja koka vilket gör att man kan ha det klart redan när man kommer hem. Det innebär även att man kan ha gröt färdig på morgonen när man vaknar. (Det sistnämnda är verkligen en personlig favorit!) 

Modern design: Billigare riskokare ser oftast bara ut ungefär som en gryta. De dyrare alternativen har ofta någon form av skärm, flera knappar, snyggare färger och en allmänt mer modern design som passar in i det moderna köket. 

Vilken prisklass ska man lägga sig i? 

Denna frågan är inte helt enkelt att besvara då vi alla har olika behov, men vi ska försöka reda ut det så mycket som möjligt och i alla fall ta bort alternativ där man inte får så mycket värde för pengarna. Det är även så att riskokare finns i ett extremt stort spann när det kommer till priset. De billigaste alternativen börjar på under 200 kronor, medan de dyraste kostar nästan 10,000. 

Ta bort de dyraste alternativen: Vi har testat de flesta modellerna på marknaden och vår absoluta favorit är Yum Asia Sakura som är testvinnare i vår artikel: Riskokare – Bäst i test. Den kostar strax under 1700 kr, så enligt oss är allt dyrare än så inte värt att köpa för du betalar mer utan att få extra funktioner, bättre ris eller högre kvalitet. 

Ta bort de billigaste alternativen: Alla modeller under 300 kronor är enligt oss inte köpvärda för de är helt enkelt inte bra nog. Från 300 till 500 kronor finns det bra alternativ som de vi listat här: Billig riskokare – Bäst i test. Men om man vill välja någon annan modell så måste man vara väldigt noga med att läsa på så att man gör ett bra köp, för i den prisklassen finns många modeller som vi inte tycker är bra nog för att vara köpvärda. 

Slutsats

Som du märker är det inte helt enkelt att rekommendera en prisklass då vi alla har olika behov. Men nu har du fått ett spann där det är värt att ligga prismässigt, information om skillnaderna och länkar till tester vi gjort med de bästa alternativen. Så nu återstår bara för dig att klicka hem din nya favorit.   

Kategorier
Riskokare

Vintage riskokare – Bäst i test

Vintage-looken har blivit väldigt populär de senaste åren och märken som SMEG ligger helt rätt i tiden. Tyvärr gör de inga riskokare, så istället har vi testat fram några alternativ med snygga och effektiva vintage-riskokare som du kan klicka hem idag!  

Ariete 2904 Riskokare – Vintage riskokare bäst i test 

Ariete blir vår testvinnare för den gör inte bara bra ris utan det är den modell som visuellt sticker ut mest och har just den eftertraktade vintage-looken. Nedan kommer vi att titta lite närmare på det som är viktigt att känna till med modellen. 

Storlek: Detta är en lite större riskokare och passar perfekt för dig som har en större familj eller ofta har gäster på besök. Modellen rymmer hela 3 liter ris vid varje kokning och det räcker gott och väl till att göra över 10 portioner ris även om varje person äter ganska mycket. 

Material på grytan: Innergrytan där man placerar riset vid kokning är keramisk och har en väldigt bra coating. Det innebär att den är väldigt slitstark, riset inte klibbar/kokar fast i grytan och rengöringen blir väldigt enkel. Det är i princip bara att spola den under kranen och sedan torka lite lätt. 

Flera funktioner: Modellen kan som många andra modellen inte bara koka ris. Du får även funktioner för att värma upp ris, ångkokning, surtering, och varmhållning.   

Slutsats

Detta är en riktigt bra riskokare som gör riktigt gott ris, har hög kvalitet och är kanske den riskokare vi testat som sticker ut mest utseendemässigt. Vi rekommenderar köp om du är ute efter denna looken! 

Oster Vintage Riskokare – Budgetalternativ 

Detta är ett betydligt billigare alternativ och därför är det ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en vintage riskokare utan att spränga banken. Utseendet har en klassisk stil med en traditionell röd färg och vi tycker att riskokaren är förvånansvärt läcker sett till den låga priset. 

Storlek: Denna modell är betydligt mindre än Airete och det är inget som förvånar med tanke på priset. Modellen rymmet 0,6 liter vilket innebär 6 koppar ris. Så det är en modell som passar perfekt för två till tre personer beroende på hur stora man är i maten. 

Ångkokning: Modellen har inte så mycket extra funktioner men självklart kan man använda den som ångkokare då det i princip blivit standard på riskokare idag. Ångkorgen man monterar i ingår och det medföljer även en måttbägare samt en risslev.

Varmhållning och automatisk avstängning: När riset är klart kan du sätta den på varmhållning så att riset hålls i perfekt temperatur och om du inte känner för det har Oster en funktion som stänger av riskokaren automatiskt när riset är klart. 

Slutsats

Oster är av hög kvalitet, är fräck och till ett lågt pris. Håller man sig till de vanliga rissorterna så gör den även ett bra jobb även om den inte är riktigt lika vass som den dyrare modellen från Ariete. 

Tokit Vintage riskokare – Snyggt alternativ 

70-talet ringde och ville ha tillbaka sin avokadogröna färg! Denna modell är kanske inte speciellt vintage i formen, men färgen är en riktig klassiker och trots detta är det en riskokare med moderna funktioner och smart design som vi tycker om. 

Storlek: Modellen är listad på 1,5 liter, men insidan är betydligt mindre. Därför kan modellen bara göra upp till 3 koppar okokt ris. Perfekt för ett mindre hushåll som vill göra nytt och fräscht ris varje gång, men är man flera i hemmet så behöver man ett större alternativ. 

Design: Modellen har en slitslockdesign vilket gör det väldigt enkelt att fylla på med ris och vatten. Dessutom är det superenkelt att ta ut innergrytan för rengöring. Innergrytan är som de andra modellerna på listan behandlad med en effektiv anti-stick behandling som gör att riset inte fastnar. Den är även unik när det kommer till hur man startar riskokaren. När du satt i sladden ska du vänta i 7 sekunder, sedan trycker du försiktigt på locket och så startar riskokaren.         

Mångsidig: Modellen kan även användas till att tillaga fisk, soppor, gröt och inte bara till att göra ris. 

Slutsats

Detta är med en riktigt bra riskokare som har en retro färg men har en design som är modern och ganska unik. Vi tycker att det är ett bra alternativ som konkurrerar med vår testvinnare från Ariete. 

Viktigt att tänka på 

Modellerna i denna artikel är de bästa vintage riskokarna vi testat fram. Vill du ha en lista över alla de bästa riskokarna oavsett utseende så har vi listat dem här: Riskokare – Bäst i test

Kategorier
Riskokare

Riskokare sushiris – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Sushi har blivit en allt mer populär rätt och det är inte en trend som ser ut att vända. Det är till och med så att många vill börja göra sin egen sushi hemma och då är en riskokare utan tvekan det bästa redskapet att ha tillgängligt i köket. Så i denna artikel kommer vi att lista den bästa riskokaren för att göra sushiris. 

Yum Asia Sakura – Riskokare för sushiris bäst i test 

Detta är den riskokare som hamnar överst i flest av våra artiklar och det är helt enkelt en modell vi verkligen älskar. Med Sakura får du en riskokare som presterar lika bra som de bästa modellerna på marknaden, fast till ett pris som är betydligt lägre än andra modeller av samma kaliber. Nedan tittar vi lite närmare på varför den är det bästa alternativet för att göra sushiris. 

Fuzzy logic: Om du läst fler artiklar om riskokare är Fuzzy Logic säkert något du stött på, om inte så har du inte läst om de riktigt bra modellerna. Kortfattat är det ett system som agerar på två olika sätt. Det ena är att värmen kommer från alla håll runt grytan där riset ligger vilket gör att riset blir helt jämnt och perfekt kokat. Den andra funktionen är att modellen anpassar värmen efter vart i kokprocessen riskokaren är och som om det inte vore nog så har den en inbyggd dator som känner av mängden vatten förhållande till ris och anpassar värmen efter det. Resultatet av detta är att man får ris som är helt perfekt varje gång man använder riskokaren. 

Flera kokprogram: Många riskokare, speciellt de lite billigare alternativen har bara ett kokprogram som hamnar lite mittemellan de olika rissorterna i tid och värme. Men med Sakura kan du välja olika kokprogram efter den typen av ris du ska tillaga. Detta innebär att riskokaren fungerar lika bra till sushi ris som till de andra sorterna.

Det bästa alternativet

Faktum är att detta är den riskokare som är testvinnare över alla riskokare vi testat så det är en modell som inte bara passar till sushi då modellen har flera fördelar som kan vara bra för dig som potentiell köpare att känna till. 

Kan laga mer än ris: Modellen kan även användas till att laga soppor, kaksmet, gröt och ångkoka grönsaker. Så detta är en riskokare som levererar på många plan. 

Timer och varmhållning: Saker som timer och varmhållning är standard på denna kaliber av riskokare. Det innebär att du kan förinställa när riskokaren ska dra igång och när riset är klart slår den automatiskt över till att hålla riset i perfekt temperatur och konsistens tills du är redo att äta det. 

Snygg design: Detta är även en riktigt snygg riskokare i en färg som passar in i nästan alla kök och modellen ser modern ut. Så om du vill ha den framme så blir den snabbt en fräck inredningsdetalj i köket. 

Slutsats

Vill du kunna laga perfekt sushiris hemma så är detta den bästa modellen för dig. Den har alla viktiga funktioner och är dessutom lika bra på andra rissorter och kan användas till andra saker med. Allt till ett pris som är lägre än de modeller den konkurrerar med. Vi säger köp!

Hur man gör perfekt sushi ris i en riskokare 

Att göra sushi ris är en konst i sig själv. Konsistensen, smaken och temperaturen är alla avgörande faktorer för att skapa den perfekta basen för dina sushi-rätter. Med hjälp av en riskokare kan processen bli både enklare och mer konsekvent. Här är några steg för att uppnå det perfekta sushi-riset i din riskokare varje gång.

Välj rätt ris: För att göra sushi ris behöver du ett speciellt ris som kallas ”sushi rice” eller ”japonica rice”. Det är en kortkornig risvariant som har en hög halt av stärkelse, vilket ger riset dess karakteristiska klisterkonsistens som är idealisk för att forma sushi.

Mät upp ris och vatten: För att laga sushi ris är det viktigt att ha rätt proportioner av ris och vatten. En bra tumregel är att använda 1 del ris till 1,25 delar vatten. Detta förhållande kan dock justeras lite beroende på din personliga preferens och det vad det ris man valt har för specifika egenskaper.

Skölj riset: Precis som med andra risrätter är det viktigt att skölja sushi riset ordentligt för att ta bort överskott av stärkelse och andra orenheter. Skölj riset under kallt vatten i en sil och rör om det försiktigt med händerna tills vattnet blir klart. Vi har listat de bästa ristvättarna om du vill ha en produkt designad för uppdraget. 

Låt riset blötläggas: Efter att ha sköljt riset, låt det sedan blötläggas i vatten i cirka 30 minuter. Detta steg hjälper till att mjuka upp riset och ger det en jämnare konsistens under tillagningen.

Tillaga riset i riskokaren: När riset har blötts tillräckligt, lägg det i riskokarens insats och tillsätt den nödvändiga mängden vatten enligt de proportioner som passar till just ditt ris. Starta sedan riskokaren och låt den göra sitt jobb.

Tillaga riset långsamt: När riset tillagas är det viktigt att låta det tillagas långsamt för att säkerställa att det blir jämnt tillagat och att konsistensen blir rätt. Undvik att öppna locket under tillagningen för att inte släppa ut ångan och påverka resultatet.

Låt riset svalna: När riskokaren signalerar att riset är klart, låt det sedan svalna något innan du använder det till att göra sushi. Att arbeta med varmt ris kan vara besvärligt och kan också påverka slutresultatet negativt.

Tillsätt sushietikett: När riset har svalnat tillräckligt, tillsätt sushietikett (en blandning av risvinäger, socker och salt) och blanda försiktigt med riset tills det är jämnt fördelat. Detta ger riset den karakteristiska smaken och glansen som är typisk för sushi ris.

Genom att följa dessa steg och använda din riskokare på rätt sätt kan du uppnå perfekt sushi ris varje gång. Att ha rätt konsistens, smak och temperatur är avgörande för att skapa utsökta sushi-rätter som kommer att imponera på dina vänner och familj. 

Slutsats

Det finns billigare riskokare än modellen vi recenserat i denna artikel, men när det kommer till att göra sushi-ris så är kraven väldigt höga och därför har vi rekommenderat den modell som gör det bäst. Så nu återstår bara för dig att klicka hem den så att du med kan göra den perfekta sushin. 

Kategorier
Riskokare Uncategorized

Ångkokare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Okej, så normalt så skriver vi om riskokare men då många av våra läsare är intresserade av ångkokare så väljer vi såklart att dedikera en artikel helt åt dem. Det är även så att många riskokare även kan användas till ångkokning och vill du ha en produkt som kan göra båda så hittar du alla de bästa riskokarna här! Men nu åter till ångkokare. 

Tefal Ångkokare – Bäst i test 

Tefal är inget nytt märke för oss då vi även testat deras riskokare och vet att de gör väldigt bra produkter av hög kvalitet. Deras ångkokare är inget undantag utan är en riktigt bra produkt och det är inte bara vi som tycker om den väldigt mycket. Det är nämligen så att efter 2,250 betyg på Amazon så har den 4,6 av 5 stjärnor vilket är extremt bra! Nedan tittar vi lite närmare på vad du får med ångkokaren. 

En fristående modell: Detta är en modell som är fristående och kopplas in i vägguttaget. Det vill säga att den inte behöver stå på spisen. Det är såklart fördelaktigt om du har begränsad yta på spisen och ofta har flera grytor igång. 

En större modell: Modellen väger in på robusta 3,1 kilo och rymmer hela 6 liter vilket får ses som mycket jämfört med många alternativ av samma kaliber. Modellen är tvådelad och har två olika grytformade behållare som staplas på höjden vilket gör att modellen inte tar upp så mycket plats trots att den har ordentligt med kapacitet. 

Funktioner: Detta alternativ har timer så att du kan förinställa ångkokaren, vilket är en funktion som vi tycker är väldigt smidig. Du får även automatisk avstängning vilket gör att man inte riskerar att ångkoka maten för länge. 

Hur modellen är att använda

Kortfattat är svaret: enkel. Det enda du behöver göra är att fylla på med vatten, lägga i det du vill ångkoka och sedan starta den. Under användningen kan man se hur mycket vatten som är kvar och skulle man vilja så kan man enkelt fylla på under tiden man ångkokar. 

Slutsats

Vi gillar Tefal ångkokare då den är smidig att använda, är stor, ger ett bra resultat och dessutom har väldigt bra betyg, även från de som använt modellen betydligt längre än oss som testat den över ett par dagar. Vi rekommenderar köp om du vill ha den bästa ångkokaren!

Alpina Ångkokare – Mest värde för pengarna

Alpinas ångkokare är väldigt lik Tefal i resultat och funktioner så vi har egentligen inte något att klaga på med modellen. Dessutom så kostar den ungefär hälften så mycket vilket gör den väldigt prisvärd. Nedan går vi igenom de viktiga sakerna att känna till om modellen. 

Kapacitet: Alpina väger lite mindre med sina 2,24 kg, men trots detta har den större kapacitet. Den rymmer hela 9 liter fördelat över tre byttor som staplas på höjd som du ser på bilden. 

En fristående modell: Precis som Tefal så är detta en ångkokare som drivs genom att man plugga in den i ett strömuttag och behöver ingen platta att stå på. 

Timer och avstänging: Även här får du en timer som fungerar på samma sätt som med modellen ovan, du kan förinställa hur länge den ska ångkoka och den går som max upp till 60 minuter. När den kört den förinställda tiden så stänger den av sig själv utan att du behöver göra något. 

Kan maskindiskas: De lösa delarna på ångkokaren kan monteras av och sedan enkelt rengöras genom att man kör dem i diskmaskinen och detta är något modellen är godkänd för. Men såklart ska man ha i åtanke att om man gör det så sliter man lite snabbare på delarna.

Varför den inte blev testvinnare 

Okej, så nu är du som läsare kanske något förvirrad då modellen verkar vara lika bra som Tefal, större och billigare. Men anledningen till att vi inte gjort den till vinnare är att denna modell har behållare i plast, medan vår testvinnare har dem i stål vilket är mer slitstarkt och lever därmed längre. 

Slutsats

Detta är modellen som vi tycker är det bästa köpet då du får mycket ångkokare för pengarna och samma funktioner som på de bästa modellerna. Vi rekommenderar köp!

Oukaning Ångkokare – Ångkokare för spisen

Denna modell skiljer sig från de två ovan genom att inte stå själva utan de behöver en spis för att kunna användas. De används precis som en gryta som man ställer på plattan. Men är detta den typ av ångkokare man är på jakt efter så är detta en modell som väldigt hög kvalitet. 

Material: Oukaning är tillverkad av rostfritt stål med ett lock i glas av högsta kvalitet vilket gör den till en väldigt högkvalitativ och långlivad ångkokare. Enligt tillverkaren är den även godkänd för att köras i diskmaskinen vilket vi tycker om.

Kompatibilitet: Som du kanske märkt med olika grytor så är det inte alltid de funkar om man till exempel har en induktionshäll. Men Oukaning fungerar på vanliga plattor, induktionshällar, gasspis och ugn. Detta gör den mångsidig och till en produkt som alla kan använda. 

Storlek: Precis som på den första modellen på listan så kommer detta alternativ i tre våningar, med den lägsta dedikerad till att innehålla vatten medan de andra ångkorgar där du lägger maten du vill få ångad. 

Hur modellen är att använda 

Enklare än såhär blir det inte. Fyll på vatten, lägg i det du vill ångkoka, starta spisen och sedan behöver du inte göra något mer än att hålla koll på när det är färdigt och ta bort ångkokaren från plattan igen. 

Slutsats

För dig som vill ångkoka på spisen är detta det bästa alternativet. Modellen är av hög kvalitet, enkel att använda och rimligt prissatt. 

BlauKe Ångkokare – Ångkokare i Bambu

Den traditionella är såklart att ha en ångkokare i bambu, och det är precis vad BlauKe är. Modellen är dessutom omtyckt på Amazon med ett betyg på 4,6 av 5 stjärnor efter att 466 personer recenserat produkten. 

Utformning: Modellen kommer designad med två olika våningar där man placerar det man vill ångkoka och även om den inte riktigt rymmer så mycket som de andra modellerna på listan så är den stor nog att ångkoka tillräckligt med grönsaker, kött eller fisk för 3 till 4 personer.

Vad ingår: Till denna modell får man även med lite tillbehör utöver själva ångkokaren. Du får med 50 ångdynor som används i ångkokaren när man ångar med den, 1 tång och två återanvändbara ätpinnar.  

Värt att känna till: Då en modell i bambu är lite känsligare än alternativen ovan så ska den bara handtvättas och inte köras i diskmaskin.  

Hur modellen är att använda 

Detta alternativet är lite mer omständligt att använda än de andra på listan. Du behöver nämligen ha en gryta under ångkokaren där du har vattnet som ångas och den ingår inte. Utöver det så är proceduren densamma som med Oukaning med att lägga i det du vill ångkoka och sedan hålla koll på när det är klart så att du tar av det från plattan i tid. 

Slutsats

Detta är inte det smidigaste sättet att ångkoka, men det är fräckt att ha en traditionell modell i bambu. Är det vad du är ute efter så tycker vi att detta är det bästa alternativet, men är du ute efter det som är smidigast så välja någon av de andra alternativen på listan.

Kategorier
Riskokare Uncategorized

Ristvätt – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Okej, så detta är en artikel som en del kommer att börja klia sig i huvudet av, medan det för andra är en självklarhet. Vi pratar om ristvättar och varför man ska tvätta riset innan man tillagar det. Vi kommer att börja med att lista de ristvättarna för att sedan titta lite närmare på varför och hur man tvättar riset. 

Yum Asia 304 Ristvätt

Yum Asia har blivit vårt favoritmärke när det kommer till riskokare och då deras modell Sakura är vår riskokare bäst i test, så är det kanske inte så konstigt att vi även använder deras ristvätt. Ärligt talat så är inte skillnaden speciellt stor mellan modellerna på denan lista och du kan välja vilken som och få riset bra. Det kommer snarare vara en personlig fråga om du vill ha ett speciellt märke eller vilket material du föredrar. Men vi föredrar Yum Asia 304 då den är i rostfritt stål och har en smart design som gör att du kan ösa ut vattnet utan att riset följer med tack vare kanten som sitter på framsidan av ristvätten.   

Reishunger Ristvätt 

Detta alternativ är extremt lik modellen ovan och man kan välja vilken som. Båda är i rostfritt stål och har samma smidiga design och detta alternativ kvalar egentligen bara in på listan då vi ser att många köper Reishunger riskokare vilket gör att man kanske vill ha den matchande ristvätten. 

Rekommenderad läsning: Yum Asia vs Zojirushi

Snner Ristvätt

Snner är helt annorlunda jämfört med de två modellerna ovan och vill man komma undan riktigt billigt så är detta alternativet för dig. Modellen har ett handtag som gör att den är väldigt smidig att hålla i, men då den inte har någon kant ovanför själva silen så är den inte riktigt lika smidig när man ska tömma tvätten på vatten och man kan råka tappa lite ris med. Det är dock det billigaste alternativet på listan och därför är modellen gjord i plast. 

DKSooozs Ristvätt

Vill du ha en ristvätt i stål som är lite billigare så är detta modellen för dig. Kvaliteten är lika hög som på Yum Asia och Reishunger, men designen är annorlunda. Istället för att ösa ut vattnet så får du två skålar där den ena är silen och den andra samlar upp vattnet. Systemet funkar väldigt bra, men det medför såklart att du har en extra skål som du måste tömma när du är klar med tvätten. 

Inomata Ristvätt

Inomata är designad som en vanlig skål som har hål i botten där vattnet rinner ut. Det vill säga så är detta en traditionell sil som är anpassad för att tvätta ris, även om den fungerar lika bra till att skölja grönsaker eller frukt. 

Varför ska man tvätta riset 

Om du inte tidigare kände till att man ska tvätta riset så är resten av artikeln för dig. Nu ska vi självklart säga att det inte är något man måste göra, men att det är rekommenderat av två skäl. Det ena är att riset blir godare och av bättre konsistens om man rengör det. Anledningen är att när riset transporteras så ligger kornen och skaver mot varandra vilket gör att det blir ett löst pulver som fastnar på kornen. Detta kan i sin tur göra riset klibbar fast mer än det annars skulle göra vilket inte är så bra om man inte tillagar just en klibbig sort. Det andra skälet till att man bör tvätta ris är att det finns spår av arsenik i ris och det sitter utanpå själva kornen. Det ska sägas att det inte är några mängder som påverkar din hälsa, om man inte äter enorma mängder ris. Men som med allt annat bör man försöka undvika sådana saker så mycket man kan, speciellt om det är så enkelt som att tvätta riset innan tillagning. 

Hur man tvättar ris 

Man införskaffar en ristvätt och sedan följer man instruktionerna som medföljer tvätten man köpt. Så enkelt är det och resultatet gör att du får ett godare och mer hälsosamt ris! 

Slutsats

Ska vi vara ärliga, och det ska vi. Så är en ristvätt överkurs och inte något som man måste ha. Men om man vill ha det absolut godaste riset man kan tillaga så är det en köksklenod som är både billig, smidig och enkel att använda. 

Rekommenderad läsning: Yum Asia Riskokare

Kategorier
Riskokare Uncategorized

Wilfa Riskokare – Test 

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Wilfa är en ganska känt märke på köksutrustning och därför är det inte speciellt konstigt att de även tillverkar och säljer riskokare. I denna artikeln så kommer vi att titta på en av deras riskokare och sedan presentera två alternativ som vi tycker är bättre köp. Vill du istället se en lista med alla de bästa riskokarna så hittar du en sådan på denna länken: Riskokare – Bäst i test.

Wilfa RC10-CD Riskokare 

Vi har testat fler Wilfa modeller och RC10-CD är modellen vi tycker är bäst i deras sortiment. Och faktum är att det finns ganska mycket att tycka om med riskokaren och egentligen bara en nedsida. Nedan tittar vi lite närmare på vad som är viktigt att känna till med modellen. 

Goda betyg: Andra kunder som köpt Wilfa RC10-CD har gett modellen goda betyg och den har hamnat på flera bäst i test listor. Och det är inte alls speciellt konstigt då modellen är av hög kvalitet och kan användas till mer än bara ris vilket leder oss till nästa punkt. 

Kan laga fler rätter: Precis som många andra riskokare kan Wilfa användas till ångkokning av grönsaker men du kan även laga gröt eller soppa med den. 

En stor modell: Modellen är verkligen en riskokare för hela familjen då det är en lite större riskokare. Modellen rymmer hela 1,8 liter vilket får anses vara ganska mycket och den kan göra ris för en väldigt stor familj på en kokning. 

Varmhållningsfunktion: Detta har blivit en väldigt vanlig funktion på riskokare och självklart har Wilfa varmhållning. Det innebär att riskokaren håller riset i perfekt temperatur och konsistens även om du inte är redo att äta det direkt när det är klart, eller om man äter vid olika tider i familjen. 

Nedsidan med Wilfa

Den enda nedsidan som vi hittat med Wilfa är priset. Det är en riskokare som är lite dyrare och vi tycker inte att man riktigt får valuta för pengarna man får betala. För samma summa eller till och med mindre kan man få andra riskokare av samma kvalitet och funktionalitet, som dessutom är snyggare designade.

Slutsats

Det är inget snack om att Wilfa RC10-CD är en bra riskokare som de flesta blir nöjda med då kvaliteten är hög och riset blir bra. Men vi tycker att det finns alternativ med mer funktioner, snyggare design för ungefär samma eller mindre pengar. Därför rekommenderar vi inte köp, utan istället att läsa vidare på de två alternativen nedan.

Reishunger Basis – Ett prisvärt alternativ

Det första alternativet till Wilfa är Reishunger Basis som delar många av funktionerna, har ett betydligt lägre pris och en snyggare design. Den enda skillnaden är att Reishunger är något mindre med sin storlek på 1,2 liter, men det är fortfarande tillräckligt för att göra ris åt en hel familj. Den lagar upp till 6 stora portioner ris per kokning. Precis som med modellen ovan kommer vi att titta lite närmare på de övriga funktionerna nedan. 

Varmhållning: Inte helt otippat så har även detta alternativ varmhållningsfunktion. När riset är klart går riskokaren automatiskt över till att hålla riset i perfekt temperatur och den kan köra funktionen i upp till 8 timmar. 

Ångkokning: Det medföljer en korg som man lätt monterar i riskokaren för att den ska kunna användas som ångkokare. 

Keramisk gryta: Insidan av själva grytan är keramisk vilket gör att riset blir helt jämnt kokat, inte riskerar att fastna i grytan och att rengöringen går väldigt enkelt. Detta gäller även om man kör varmhållning under lång tid. 

Slutsats

Detta är en modell som vi tycker är lika bra som Wilfa när det kommer till användningen, den är snyggare och har ett lägre pris. Därför rekommenderar vi köp!

Läs mer om: Riskokare med ångfunktion

Russell Hobbs Riskokare – Bästa Köpet 

Russell Hobbs hittar man på många av våra listor och det är inte så konstigt då det är ett företag som inriktat sig på att göra billig köksutrustning av väldigt hög kvalitet. Denna riskokaren är inget undantag och vi tycker att det är här du får mest värde för pengarna då den är billigare än båda modellerna ovan! 

Storlek: Modellen är precis som Reishunger på 1,2 liter. Russell Hobbs säger att den kan tillaga ris för upp till 14 personer per kokning, men det tycker vi är att ta i ordentligt då det är beräknat på väldigt små portioner. Vi skulle säga att 6-8 normalstora svenska portioner är vad modellen klarar av åt gången. 

Samma funktioner: Modellen har samma funktioner som modellerna ovan med varmhållning när riset är klart. Man kan sätta i den medföljande korgen för att använda den som ångkokare och 

Grymma betyg: Sett till vad man betalar så är detta potentiellt mest värde för pengarna på hela marknaden idag. Och det verkar inte bara vara vi som tycker så för efter över 28,000 betyg på Amazon så har modellen hela 4,5 av 5 stjärnor i betyg. 

Slutsats

Oavsett vilken modell man köper från denna lista så får man en bra riskokare som man kommer att bli nöjd med. Men Wilfa är inte speciellt prisvärd, Reishunger och Russell Hobbs är väldigt lika men den sistnämnda är billigare och är därför enligt oss det bästa köpet. Reishunger är dock lite snyggare i designen och prisskillnaden är inte speciellt stor och därför rekommenderar vi köp på båda alternativen.