Kategorier
Uncategorized

Risdispenser – Bäst i test

Ris är en av de vanligaste matvarorna i Svenska kök och vi inriktat oss på riskokare så tycker vi att det är smidigt att samla tillbehör på samma sajt. Så, i denna artikel har vi testat fram några riktigt bra och prisvärda risdispensers för dig att välja på! 

Fetcoi – Risdispenser Bäst i Test 

Fetcoi blev direkt våran favorit då det är en risdispenser som är både rymlig, snygg och smidig att använda. Modellens design är elegant och rutan på framsidan är både trevlig att titta på och gör så att man ser när det börjar bli dags att fylla på med mer ris. Dispensern är helt luft och fukt tät så ditt ris hålls säkert till du är redo att tillaga det. Modellen finns i två storlekar på länken nedan där den ena rymmer 6 liter och den andra 10. 

Slutsats

Detta blev vår favorit då den kombinerar hög kvalitet, snygg design och funktionalitet till ett rimligt pris. 

JAYEUW – Smidig Risdispenser 

Trots ett lite underligt namn så har Jayeuw leverat en riktigt bra risdispenser som fyller lite mer funktioner i köket. Anledningen är att modellen har 5 fack så att man kan förvara olika matvaror i olika fack, vilket är perfekt om man inte bara vill ha ris lättåtkomligt. Designmässigt upplever vi modellen lite plastigare och inte riktigt så snygg som vår testvinnare, men modellen har som sagt andra fördelar. 

Slutsats

Vill du kunna förvara upp till 5 olika spannmålsprodukter i en dispenser med avgränsade fack så är detta alternativet för dig! 

Yum Asia – Spannmålsbehållare Bäst i Test 

Okej, detta är inte en riktig dispenser utan en behållare som är designad för spannmålsprodukter. Men då den kommer från vårt favoritmärke Yum Asia tycker vi såklart att den platsar på vår lista. Modellen är simpel och designad som en luft- och fuktsäker låda med ett lock som man öppnar med en knapp. 

Slutsats

Modellen passar perfekt för dig som har andra Yum Asia produkter och du kommer direkt att känna igen dig i deras höga kvalitet!

Allt du behöver veta om risdispensers! 

Vad är en Risdispenser?

En risdispenser är en praktisk och hygienisk köksanordning som är utformad för att förvara och dispensera ris. Den är särskilt populär i hushåll där ris konsumeras regelbundet och i stora mängder. Risdispensers hjälper till att hålla riset torrt och skyddat från insekter, fukt och andra föroreningar, samtidigt som de gör det enkelt att mäta upp rätt mängd ris för varje måltid. De finns i olika storlekar, material och utföranden, anpassade för olika behov och preferenser.

Hur Fungerar en Risdispenser?

En risdispenser består vanligtvis av en behållare för att förvara riset och en mekanism för att dispensera det. Här är några grundläggande komponenter och funktioner som ofta finns i risdispensers:

 1. Behållare: Detta är huvudfacket där riset förvaras. Behållarens kapacitet kan variera från några kilo till över 10 kilo beroende på märke och modell.
 2. Dispenseringsmekanism: Detta är den del av enheten som gör att riset kan dispensera i önskad mängd. Det kan vara en knapp, en spak eller en vridbar mekanism som gör det möjligt att släppa ut en viss mängd ris vid varje användning.
 3. Mätkopp eller Skål: Många risdispensers kommer med en integrerad mätkopp eller skål som fångar upp riset när det släpps ut. Detta hjälper till att säkerställa att rätt mängd ris dispensera varje gång.
 4. Lufttät försegling: En viktig funktion hos en risdispenser är att den ofta har en lufttät försegling för att hålla riset fräscht och fritt från fukt och insekter.

Typer av Risdispensers

Det finns flera typer av risdispensers, var och en med sina egna unika egenskaper och fördelar:

 1. Manuella Risdispensers: Dessa är de vanligaste och mest ekonomiska typerna av risdispensers. De använder en enkel mekanism där användaren manuellt trycker på en knapp eller vrider en spak för att få ut riset.
 2. Elektriska Risdispensers: Dessa är mer avancerade och bekväma

med automatiserade funktioner. Elektriska risdispensers använder motoriserade mekanismer för att dispensera ris med en enkel knapptryckning. De kan också ha digitala mätfunktioner som gör det möjligt att exakt ställa in mängden ris som ska dispensera.

 1. Väggmonterade Risdispensers: Dessa enheter monteras på väggen för att spara bänkutrymme. De är särskilt praktiska i små kök och ger enkel åtkomst till riset utan att ta upp värdefull arbetsyta.
 2. Integrerade Risdispensers: Vissa avancerade köksmoduler och skafferier har inbyggda risdispensers som en del av köksdesignen. Dessa erbjuder en snygg och estetiskt tilltalande lösning för risförvaring och dispensering.

Fördelar med att Använda en Risdispenser

 1. Bekvämlighet: Risdispensers gör det enkelt att snabbt och exakt mäta upp ris, vilket sparar tid vid matlagning.
 2. Hygien: Genom att förvara riset i en lufttät behållare minimeras risken för kontaminering från damm, fukt och insekter.
 3. Organisation: En risdispenser hjälper till att hålla köket organiserat genom att minska röran från påsar och förpackningar.
 4. Hållbarhet: Lufttäta dispensers hjälper till att hålla riset fräscht längre genom att skydda det från fukt.

Vad man Ska Tänka på när man Köper en Risdispenser

När du överväger att köpa en risdispenser, är det viktigt att tänka på flera faktorer för att säkerställa att du får den bästa produkten för dina behov. Här är några viktiga aspekter att överväga:

 1. Kapacitet: Tänk på hur mycket ris du vanligtvis använder och hur ofta du köper det. Om du köper ris i stora mängder, kan en större dispenser vara mer lämplig. Vanliga kapaciteter sträcker sig från några kilo upp till över 10 kilo.
 2. Material: Risdispensers tillverkas i olika material, inklusive plast, metall och glas. Plastmodeller är ofta mer prisvärda och lätta, medan metall- och glasmodeller kan vara mer hållbara och estetiskt tilltalande. Kontrollera att materialet är BPA-fritt och livsmedelssäkert.
 3. Design och Funktionalitet: Välj en design som passar din köksinredning och är enkel att använda. Vissa dispensers har extra funktioner som digitala mätare eller separata fack för olika typer av ris.
 4. Lufttät Försegling: För att säkerställa att ditt ris håller sig fräscht, välj en dispenser med en bra lufttät försegling. Detta hjälper till att förhindra fukt och skadedjur från att komma in.
 5. Rengöring och Underhåll: Kontrollera att risdispensern är enkel att rengöra. Avtagbara delar och diskmaskinssäkra komponenter kan göra rengöringen mycket enklare.
 6. Pris: Pris är alltid en viktig faktor. Det finns risdispensers i alla prisklasser, från budgetvänliga alternativ till lyxmodeller. Bestäm din budget och leta efter den bästa kvaliteten inom den prisklassen.
 7. Recensioner och betyg: Läs användarrecensioner och betyg för att få en uppfattning om produktens prestanda och hållbarhet. Erfarenheter från andra användare kan ge värdefulla insikter när du själv ska välja vilken modell som passar bäst för just dig.

Slutsats

En risdispenser är en bra investering för hushåll där man konsumerar stora mängder ris regelbundet. Genom att erbjuda bekvämlighet, hygien och organisation, gör en risdispenser det enklare att hantera och förvara ris. Och nu har du fått tips på tre olika modeller att köpa och en ordentlig genomgång av vad de faktiskt är, hur de fungerar och vad du ska tänka på. Så nu återstår bara för dig att klicka hem din favorit!