Kategorier
Uncategorized

Riskokare – Bäst i test

Riskokare – Bäst i test

Ris är en av de vanligaste ingredienserna i våra måltider men det kan vara jobbigt att ställa sig och koka ris ofta, speciellt om man äter mycket av det. Lösningen på problemet är att skaffa sig en bra riskokare! De är dessutom ganska billiga att införskaffa, riset smakar bättre och de sköter sig själva. 

Som med alla produkter så finns det en uppsjö av modeller att välja mellan med olika storlek, kvalitet, hur bra riset smakar och såklart prisklass. I denna artikeln går vi igenom de bästa modellerna på marknaden så att du själv kan skaffa dig en uppfattning och köpa den modellen som passar dig bäst. 

Riskokare bäst i test

Hamilton Beach Riskokare – Bäst i Test Riskokare

Hamilton Beach Riskokare 4,75 liter

Tidigare har OBH Nordicas riskokare som heter Inox varit en av de mest rekommenderade modellerna på marknaden. Från och med årets test så hamnar den först på en andra plats. Istället hamnar Hamilton Beach högst upp som vår riskokare bäst i test då den helt enkelt presterar bättre än konkurrenterna på alla plan och är den bästa riskokaren.

Många funktioner

Hamilton Beach är fullpackad med funktioner som både underlättar kokandet och gör riset godare när det väl är färdigt. Den har förprogrammerade program för både vitt, brunt och fullkornsris. Funktionerna är dessutom väldigt enkla att använda och förstå även för personer som inte är så erfarna i köket. När du startat den så finns den visare som visar hur mycket tid är kvar tills riset är klart. Vill man ha det klart i lagom tid tills man kommer hem så har den en timer så man kan ställa in när riset ska vara klart och så startar den sig själv i lagom tid, man kan ställa in den 15 timmar framåt i tiden. Skulle du bli sen och inte komma hem i tid så har den en värmefunktion som håller riset varmt tills du kommit hem, den går över till den funktionen automatiskt om du kört på timern.  

Kokar inte bara ris

Vår testvinnare är såklart kapabel att koka mer saker än bara ris. Den har en värme/simmer-funktion som fungerar vid tillagning av bönor och soppor. Och man får med en bricka om man vill ånga grönsaker. 

Slutsats Hamilton Beach Riskokare

Detta är en modell som presterar bra på allt en riskokare ska göra och lite till. Dessutom blir riset fantastiskt gott i denna riskokare vilket trots allt kanske är det viktigaste. 

Med timer, värmning, möjlighet att ånga grönsaker, tillaga bönor och soppor är detta en modell som passar till de allra flesta! Vi säger köp och rekommenderar den som riskokare – bäst i test. 

Anledningar att köpa:

 • Regelbundet gott ris
 • ”Delay start”-funktion upp till 15h
 • Håll maten uppvärmd-funktion
 • Bricka för att ånga grönsaker och annat
 • Kan koka brunt ris perfekt
 • Enkel att rengöra
 • Bra pris

OBH Nordica Inox 6322 – Tidigare mest rekommenderade riskokare

OBH Nordica Riskokare

OBH Nordica var fram till i år den högst rankade riskokaren och den är fortfarande ett väldigt bra alternativ! Det Svenska företaget OBH nordica har under ganska lång tid tillverkat redskap för köket som både är väldigt prisvärda och levererar hög kvalitet. 

OBH Nordica Inox levererar på båda punkterna då den är av hög kvalitet och väldigt prisvärd. 

Varför vi gillar OBH Nordica Inox

Det viktigaste av allt är såklart att den lagar väldigt gott ris oavsett om det är vitt eller brunt. Och den gör det i stora lass om man vill då den klarar upp till hela 10 portioner. På botten av riskokaren så har man lagt på en behandling som minskar risken att ris bränner fast i botten och det är en av anledningarna till att den hanterar så många portioner på ett bra sätt. Vill man inte äta riset direkt så har den en värmningsfunktion som håller det varmt i upp till en timme. Till riskokaren så medföljer måttkopp, sked och en samling med recept. 

Slutsats:

Med ett väldigt bra pris, många användbara funktioner och gott ris så är det inte så konstigt att OBH Nordica Inox blivit bäst i test många gånger förut. Det är fortfarande en modell som är bra, speciellt om man vill göra många portioner. Dessutom är den snygg så den passar in i de flesta kök. 

Anledningar att köpa

 • Vunnit många tester
 • Hållbar och pålitlig konstruktion
 • Enkel att använda
 • Upp till 10 portioner 
 • Beläggning mot att riset fastnar
 • Snygg design

Vi har även testat: OBH Nordica Versatile

Tefal Classic 2 Riskokare Test – Robust design

Tefal Classic 2 Riskokare

Tefal Classic 2 är en riskokare med robust design som är tillverkad med metall på hela yttersidan. Jämfört med modellen ovan så är den lite dyrare men vi tycker priset är väldigt rimligt. Om man vill ha en modell som inte bara fungerar till att koka ris så är Tefal Classic 2 ett bra alternativ då det medföljer en korg som man kan sätta i riskokaren för att ge sig möjligheten att ångkoka grönsaker. Vi gillade verkligen denna funktionen! 

Precis som många av konkurrenterna så har Tefal Classic har en funktion som gör att den kan hålla riset varmt även om du inte ska äta det direkt. Till exempel om tillbehören inte blivit klara eller om du behöver iväg på ett snabbt ärende. Vi tycker dessutom att den är en ganska snygg modell som passar in i de flesta kök även om man får låta den stå framme.

Kokresultat

När vi testat Tefal Classic så blev vi väldigt nöjda med riset. Allt riset var jämt kokat och på en lagom värme som inte brände fast något ris is i botten. Även grönsakerna blev bra när vi använda korgen.

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Gjord i metall
 • Ångkokar även grönsaker

Slutsats

Vi gillar Tefal Classic 2 och tycker den levererar allt vi förväntar oss av en riskokare, dessutom gillade vi utseendet och priset är rimligt sett till vad man får. 

Wilfa RC-10CD Riskokare Test – En populär riskokare

Wilfa Riskokare

Wilfa RC-10CD är både populär och har fått goda betyg när kunder resencerat den! Och vi håller med. Det är en modell för den väldigt hungriga eller för större sällskap då den kan tillaga hela 1,8 liter ris åt gången. Dessutom kan den precis som Tefal ångkoka grönsaker om man använder den medföljande korgen som är till för ändamålet! Men det slutar inte där, utan man kan även använda den till att koka gröt vilket passade mig perfekt när jag testade modellen eftersom jag äter det på morgonen. 

Designen är stilren, enkel och snygg. Den sticker inte ut på något vis utan blir direkt en del av ditt kök. Modellen har förprogrammerade inställningar för de olika sakerna du kan laga till vilket var smidigt och gjorde modellen mer användbar än många av konkurrenterna. 

Anledningar att köpa:

 • Byggd med hög kvalitet
 • Förprogrammerade inställningar
 • Kan koka mer än bara ris

Slutsats

Denna riskokare är minst sagt ganska mångsidig vilket vi verkligen gillade. Vi tycker att det är ett bra köp om man vill kunna koka gröt och ånga grönsaker, om det inte är funktioner man är ute efter så skulle vi rekommendera någon av de andra modellerna istället då denna är lite dyrare. 

Russel Hobbs Riskokare 1,8 liter – Budget alternativ

Russel Hobbs 1,8 L Riskokare

Russel Hobbs är kanske inte det mest kända märket i köket på den Svenska marknaden men de är ett företag som fokuserat på att göra billigare produkter som ändå håller god kvalitet och vi tycker minst sagt de lyckas bra! (jag har personligen deras kaffebryggare) 

Deras riskokare är inget undantag utan för en väldigt billig peng får man här en modell som kan koka hela 1,8 liter ris åt gången, eller 10 koppar ris om man föredrar det måttet. Modellen har ett snyggt lock i glas så man kan se hur det går, men självklart har den även en indikatorlampa som visar när det är klart. Vi blev lite förvånade över att man får funktionen som håller riset varmt , när för att kunna ånga grönsaker, fisk och kött för ett så lågt pris. 

Kokresultat

Riset blir välkokat och vi hittar inget att klaga på, detsamma gäller när vi ångat grönsaker. Riset fastnar heller inte i kokaren då insidan är behandlad för att det inte ska fastna. 

Anledning att köpa

 • Lägst pris
 • Funktioner som betydligt dyrare modeller

Slutsats

Om man vill ha en riskokare men har begränsad budget så är Russel Hobbs för dig! Man får möjligheten att koka grönsaker, fisk och kött utöver ris vilket vi tycker är super.    

Reishunger Riskokare – Riskokare Test

Reishunger är kanske inte det ett så känt märke trots att riskokaren ligger i mellansegmentet prismässigt. Precis som det låter på namnet så kommer modellen från Tyskland som är kända för sin höga kvalitet när det kommer elektronikprodukter och köksutrustning. Detta är en lite större modell som rymmer 1,5 liter vilket motsvarar upp till 8 portioner ris. Även om det självklart beror lite på hur stor man är i maten. Men det är en modell som passar till större familjer eller sammankomster. 

En välutrustad modell 

Precis som man förväntar sig av en modell som är lite dyrare än många av de andra modellerna på listan så är den väldigt välutrustad och har många funktioner. 

Mångsidig kokare: till skillnad från många av konkurrenterna som bara har ett läge för att koka ris (framförallt billigare modeller) så har Reishunger hela 7 olika lägen för att tillaga olika sorters ris. Den fixar bland annat vitt ris, brunt ris, sushi ris och fullkornsris men modellen är mer mångsidig än bara ris och har 5 funktioner till som är för bakning, tillagning av soppor, quinoa, congee och gröt.

Klart ris när du kommer hem: då modellen är lite finare så har den såklart timer som du kan ställa in så att riset är klart när du kommer hem, den kan du ställa in upp till 24 timmar i förväg. Skulle du bli sen och riset får stå klart ett tag så är det inga problem utan det hålls varm av varmhållningsfunktionen som slås på automatiskt när riset är klart.

Premium kvalitet: hela produkten osar kvalitet och konstruktionen är robust. Coatingen på insidan av grytan ordentlig och tål mycket stryk innan den blir dålig och vi tycker inte att riset fastnar alls i den. Även utsidan har fått en coating som är värmeresistent vilket vi verkligen gillade. All viktig information visas på den snygg LED-skärmen och du ställer enkelt in den på touchknapparna. 

Slutsats

Reishunger riskokare är ett lite dyrare alternativ än de andra modellerna på listan men vi tycker att den lever upp till sitt pris genom att leverera hög kvalitet. Har man pengarna att lägga är detta en super modell!

Riskokare – Köpguide

Innan man slantar upp för nya produkter så är det viktigt att man funderar igenom vad man behöver och det är inte alltid så lätt att veta exakt vad man ska tänka på. Därför har vi skrivit en köpguide nedan med lite saker att tänka igenom för att du ska hitta den riskokare från vår lista som passar dig bäst!

Priset

Köksutrustning är ofta dyr, men riskokare sticker ut lite då de inte kostar speciellt mycket. Men som med de flesta produkter så finns det en “sweet spot” för priset. Vi rekommenderar att undvika de billigaste modellerna som kostar under 300 kr då de inte lever upp till den standard man förväntar sig. Ofta är det modeller där riset fastnar i botten när man kokar det, man saknar funktioner som underlättar vardagar osv. 

Detsamma gäller för de dyraste modellerna som kan kosta flera tusen. Vi tycker inte det är värt att köpa en sådan modell då de helt enkelt inte gör ett bättre jobb än de modellerna du hittar på denna listan. 

Möjligheten för ångkokning

Ångkokning blir allt mer populärt och det är ett smidigt sätt att tillaga grönsaker. Äter man mycket grönsaker är det minst sagt en bra funktion att ha till hands men det är inte riktigt alla modeller som har funktionen. Så kolla upp det innan du beställer om det är en viktig grej för dig. 

Anti-stick beläggning

Detta är en av de sakerna som de billigaste modellerna ofta snålar in på. Anti-stick beläggning gör att riset inte fastnar eller bränns fast inne i kokaren. Idag har de flesta modellerna beläggningen (alla på vår lista) men det finns modeller som inte har det så kolla det om du köper en modell som inte är med här då du riskerar att bli besviken utan det. 

Utseende och design

Om du inte har plats att ställa undan den när den inte används eller om du använder den så ofta att det inte är någon mening så är designen ganska viktig. De flesta av oss vill ha det fint i köket och det betyder att man ska köpa en riskokare som passar in med resten av ens kök. Som tur är ser riskokare oftast stilrena ut och sticker inte ut bland de andra köks apparaterna. 

Storlek på riskokaren

Beroende på hur mycket ris du vill koka åt gången behöver du välja en modell som passar. Bor man själv så klarar man sig galant på en liten riskokare som bara gör ett par portioner åt gången, medans en familj bör satsa på en större modell. Ju större riskokare du köper ju mer kostar den, men prisskillnaden är väldigt liten. Man bör även ha förvaringsutrymmet i beaktning om man vill kunna ställa undan den. 

Lyssna på andra

Det bästa innan man ska köpa en ny pryl för hemmet är att lyssna på andras recensioner över hur de tyckt modellerna varit att använda. Det kan vara betyg på sajten du tänkt köpa den ifrån, men även testsajter. Det är av denna anledningen denna sajten och artikeln blev till! 

Riskokare – Vanliga frågor

Fråga: Vad är bra med en riskokare?

Svar: Om man äter ris väldigt ofta så är en riskokare en bra investering då fördelarna jämfört med att koka det traditionellt är många:

 • Riset blir gott varje gång
 • Du kan hålla riset varmt utan att bränna det
 • En riskokare är designad för att riset inte ska fastna
 • En riskokare sköter sig själv
 • Kostnaden för en riskokare är låg
 • De flesta modeller ger möjligheten till ångkokning

Fråga: Vilken riskokare är bäst

Svar: Det kommer skilja en del från person till person och vilka behov man själv har. Men vi tycker Hamilton Beach Riskokare är den bästa modellen. 

Fråga: Kan man koka Jasminris i riskokare? 

Svar: Ja, Jasminris är en av de bästa sorterna att koka. Allt vitt ris är det som blir bäst, men alla sorters ris kan göras i en riskokare. 

Fråga: Kan man ha salt i riskokare? 

Svar: Det går ypperligt att tillsätta salt i riset.