Kategorier
Riskokare Uncategorized

Riskokare – Bäst i test

Riskokare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Ris är en av de vanligaste ingredienserna i våra måltider men det kan vara jobbigt att ställa sig och koka ris ofta, speciellt om man äter mycket av det. Lösningen på problemet är att skaffa sig en bra riskokare! De är dessutom ganska billiga att införskaffa, riset smakar bättre och de sköter sig själva. 

Som med alla produkter så finns det en uppsjö av modeller att välja mellan med olika storlek, kvalitet, hur bra riset smakar och såklart prisklass. I denna artikeln går vi igenom de bästa modellerna på marknaden så att du själv kan skaffa dig en uppfattning och köpa den modellen som passar dig bäst. 

Riskokare bäst i test

Yum Asia Sakura Riskokare – Riskokare Bäst i test

Riskokare bäst i test – Testvinnare

Nu när denna sajten har blivit lite äldre och vi har testat ännu fler riskokare än tidigare och nya modeller så har listan uppdaterats. Nu hittar man Yum Asia Sakura som vår testvinnare över riskokare och det är en modell där det finns väldigt mycket att tycka om och det viktiga kommer vi att lista nedan! 

Kan göra mycket ris

Det är inte den största modellen på listan, men vi tycker att den kan laga en stor mängd trots att det är en snygg och kompakt riskokare. Du kan laga 8 koppar okokt ris, vilket motsvarar 8 portioner när det är kokat. Är man lite större i maten så skulle vi säga att det blir 6 ganska stora portioner.

En mångsidig riskokare 

Många riskokare på marknaden lagar bra ris, men Yum Asia gör perfekt ris oavsett vilken typ av ris du föredrar. Anledningen är att den har 6 olika program för olika sorters ris och hur du vill få det tillagat, samt ett koksystem som kallas Fuzzy Logic. Det innebär att kokningen är en process i 7 steg som kortfattat gör att riset får perfekt konsistens, smak och alltid blir helt jämnt kokat.

Vill du vara lite mer äventyrlig i köket så kan du använda modellen till att tillaga soppor, kaksmet, gröt och yoghurt (detta sticker verkligen ut). Samt såklart ångkoka grönsaker, precis som de flesta modeller kan idag. 

Självklara funktioner som en testvinnare ska ha

Modellen har såklart timer vilket gör att du i förväg kan förbereda riskokaren och ställa in när den ska börja koka riset så att det kan vara klart när du kommer hem från jobbet, eller så att gröten är redo när du vaknar. Modellen har även varmhållningsfunktion så att om riset blir klart innan du är redo att äta det så håller Sakura riset i perfekt temperatur tills du är redo att äta det. Du får även en skärm där all viktig information visas och du ställer enkelt in modellen med knapparna som sitter runt.  

Slutsats

Vi tycker att detta är den bästa riskokaren på marknaden då man får en väldigt kapabel modell som gör alla typer av ris perfekt, ger möjlighet att tillaga mer rätter och till ett pris som är billigare än andra modeller som är av liknande kaliber och storlek. Vi säger köp om du är på jakt efter den riskokare är som bäst i test!

Anledningar att köpa

 • Gör alla typer av ris perfekt 
 • Kan tillaga mer än bara ris
 • Fuzzy logic
 • Timer 
 • Varmhållningsfunktion
 • Fräck och snygg design som passar i alla kök

Cuckoo CR-0631F Riskokare – Bästa Köpet Riskokare 

Cuckoo CR0632 2a på vår lista över de bästa riskokarna

Cuckoo CR-0631F är en modell som hamnat högst upp på flera av våra andra listor och riskokaren har väldigt mycket gemensamt med Yum Asia. Anledningen till att den blir det bästa köpet är att den är något billigare, men den är även lite mindre till storleken vilket gör att vi inte tycker att den blir bäst. Precis som med modellen ovan kommer vi att titta lite noggrannare på vad man får nedan.

Ris för 6 personer 

Enligt tillverkaren så gör Cuckoo upp till 6 portioner ris och vi tycker precis som med modellen ovan att det stämmer om man är lite mindre i maten. Är du som jag och äter lite mer så skulle vi säga 4 till 5 portioner per kokning. 

Gör inte bara ris 

Precis som med vår testvinnare så gör modellen perfekt ris varje gång tack vare olika program för olika sorters ris. Modellen har även Fuzzy logic som fungerar på samma sätt som på Yum Asia med en kokprocess i 7 steg. Du kan även ångkoka grönsaker, kött och fisk, tillaga gröt och kaksmet. Det enda den inte kan som Yum Asia kan göra är yoghurt. 

En modern riskokare 

En modern riskokare ska ha timer så att du kan förinställa kokning om du känner för det, varmhållning så att riset hålls i perfekt temperatur tills det är dags att äta det och en läcker design. Cuckoo CR0631F tickar alla boxar! Modellen är enkel att ställa in med knapparna på framsidan och du ser enkelt dina val på LED-skärmen. 

Slutsats

Är du inte i behov av att kunna koka mer än 6 koppar ris (eller göra yoghurt) så tycker vi att detta är ett lika bra alternativ som vår riskokare bäst i test, fast till ett något lägre pris. Vi rekommenderar köp då vi älskar modellen!

Anledningar att köpa

 • Göra alla typer av ris perfekt 
 • Bra värde för pengarna
 • Snygg design
 • Kan tillaga mer än bara ris
 • Timer 
 • Varmhållningsfunktion

Hamilton Beach Riskokare – Riskokare bäst i test för stora mängder ris

Hamilton Beach Riskokare 4,75 liter

Detta är andra gången vi uppdaterar denna artikel med nya modeller som flyttar in ovanför tidigare testvinnare. Förra gången fick OBH Nordicas riskokare som heter Inox hoppa ner ett kliv till en andra plats, men i år så har det smugit in två modeller ovanför Hamilton Beach så den nu är vårt tredje alternativ på listan. Men det betyder inte alls att det inte är en bra modell, tvärt om så är det en riktigt bra riskokare som vi tycker är det bästa alternativet om du vill koka väldigt stora mängder ris!

Kan göra gigantiska mängder ris

Vår testvinnare kan göra upp till 8 portioner och är på 1,5 liter. Hamilton Beach är på hela 4,75 liter och kan göra ris för upp till 20 personer i en kokning. Dessutom är den ett billigare alternativ än de två modellerna ovan.

Många funktioner

Hamilton Beach är fullpackad med funktioner som både underlättar kokandet och gör riset godare när det väl är färdigt. Den har förprogrammerade program för både vitt, brunt och fullkornsris. Funktionerna är dessutom väldigt enkla att använda och förstå även för personer som inte är så erfarna i köket. När du startat den så finns den visare som visar hur mycket tid är kvar tills riset är klart. Vill man ha det klart i lagom tid tills man kommer hem så har den en timer så man kan ställa in när riset ska vara klart och så startar den sig själv i lagom tid, man kan ställa in den 15 timmar framåt i tiden. Skulle du bli sen och inte komma hem i tid så har den en värmefunktion som håller riset varmt tills du kommit hem, den går över till den funktionen automatiskt om du kört på timern.  

Kokar inte bara ris

Vår testvinnare är såklart kapabel att koka mer saker än bara ris. Den har en värme/simmer-funktion som fungerar vid tillagning av bönor och soppor. Och man får med en bricka om man vill ånga grönsaker. 

Slutsats Hamilton Beach Riskokare

Det finns en anledning att modellen varit vår förra testvinnare och det är en modell som presterar bra på allt en riskokare ska göra och lite till. Dessutom blir riset fantastiskt gott i denna riskokare vilket trots allt kanske är det viktigaste. 

Med timer, värmning, möjlighet att ånga grönsaker, tillaga bönor och soppor är detta en modell som passar till de allra flesta! Vi säger köp och rekommenderar den om du vill kunna göra riktigt mycket gott ris vid varje kokning! 

Anledningar att köpa:

 • Regelbundet gott ris
 • ”Delay start”-funktion upp till 15h
 • Håll maten uppvärmd-funktion
 • Bricka för att ånga grönsaker och annat
 • Kan koka brunt ris perfekt
 • Enkel att rengöra
 • Bra pris

OBH Nordica Inox 6322 – Tidigare mest rekommenderade riskokare

OBH Nordica Riskokare

OBH Nordica var fram till förra året den högst rankade riskokaren i många riskokare bäst i test artiklar och även om den halkat ner till en fjärde plats på denna listan så är den fortfarande ett väldigt bra alternativ! Det Svenska företaget OBH nordica har under ganska lång tid tillverkat redskap för köket som både är väldigt prisvärda och levererar hög kvalitet. 

OBH Nordica Inox levererar på båda punkterna då den är av hög kvalitet och väldigt prisvärd. 

Varför vi gillar OBH Nordica Inox

Det viktigaste av allt är såklart att den lagar väldigt gott ris oavsett om det är vitt eller brunt. Och den gör det i stora lass om man vill då den klarar upp till hela 10 portioner. På botten av riskokaren så har man lagt på en behandling som minskar risken att ris bränner fast i botten och det är en av anledningarna till att den hanterar så många portioner på ett bra sätt. Vill man inte äta riset direkt så har den en värmningsfunktion som håller det varmt i upp till en timme. Till riskokaren så medföljer måttkopp, sked och en samling med recept. 

Slutsats:

Med ett väldigt bra pris, många användbara funktioner och gott ris så är det inte så konstigt att OBH Nordica Inox blivit bäst i test många gånger förut. Det är fortfarande en modell som är bra, speciellt om man vill göra många portioner. Dessutom är den snygg så den passar in i de flesta kök. 

Anledningar att köpa

 • Vunnit många tester
 • Hållbar och pålitlig konstruktion
 • Enkel att använda
 • Upp till 10 portioner 
 • Beläggning mot att riset fastnar
 • Snygg design

Vi har även testat: OBH Nordica Versatile

Tefal Classic 2 Riskokare Test – Robust design

Tefal Classic 2 Riskokare

Tefal Classic 2 är en riskokare med robust design som är tillverkad med metall på hela yttersidan. Jämfört med modellen ovan så är den lite dyrare men vi tycker priset är väldigt rimligt. Om man vill ha en modell som inte bara fungerar till att koka ris så är Tefal Classic 2 ett bra alternativ då det medföljer en korg som man kan sätta i riskokaren för att ge sig möjligheten att ångkoka grönsaker. Vi gillade verkligen denna funktionen! 

Precis som många av konkurrenterna så har Tefal Classic har en funktion som gör att den kan hålla riset varmt även om du inte ska äta det direkt. Till exempel om tillbehören inte blivit klara eller om du behöver iväg på ett snabbt ärende. Vi tycker dessutom att den är en ganska snygg modell som passar in i de flesta kök även om man får låta den stå framme.

Kokresultat

När vi testat Tefal Classic så blev vi väldigt nöjda med riset. Allt riset var jämt kokat och på en lagom värme som inte brände fast något ris is i botten. Även grönsakerna blev bra när vi använda korgen.

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Gjord i metall
 • Ångkokar även grönsaker

Slutsats

Vi gillar Tefal Classic 2 och tycker den levererar allt vi förväntar oss av en riskokare, dessutom gillade vi utseendet och priset är rimligt sett till vad man får. 

Wilfa RC-10CD Riskokare Test – En populär riskokare

Wilfa Riskokare

Wilfa RC-10CD är både populär och har fått goda betyg när kunder resencerat den! Och vi håller med. Det är en modell för den väldigt hungriga eller för större sällskap då den kan tillaga hela 1,8 liter ris åt gången. Dessutom kan den precis som Tefal ångkoka grönsaker om man använder den medföljande korgen som är till för ändamålet! Men det slutar inte där, utan man kan även använda den till att koka gröt vilket passade mig perfekt när jag testade modellen eftersom jag äter det på morgonen. 

Designen är stilren, enkel och snygg. Den sticker inte ut på något vis utan blir direkt en del av ditt kök. Modellen har förprogrammerade inställningar för de olika sakerna du kan laga till vilket var smidigt och gjorde modellen mer användbar än många av konkurrenterna. 

Anledningar att köpa:

 • Byggd med hög kvalitet
 • Förprogrammerade inställningar
 • Kan koka mer än bara ris

Slutsats

Denna riskokare är minst sagt ganska mångsidig vilket vi verkligen gillade. Vi tycker att det är ett bra köp om man vill kunna koka gröt och ånga grönsaker, om det inte är funktioner man är ute efter så skulle vi rekommendera någon av de andra modellerna istället då denna är lite dyrare. 

Russel Hobbs Riskokare 1,8 liter – Budget riskokare bäst i test

Russel Hobbs 1,8 L Riskokare

Russel Hobbs är kanske inte det mest kända märket i köket på den Svenska marknaden men de är ett företag som fokuserat på att göra billigare produkter som ändå håller god kvalitet och vi tycker minst sagt de lyckas bra! (jag har personligen deras kaffebryggare) 

Deras riskokare är inget undantag utan för en väldigt billig peng får man här en modell som kan koka hela 1,8 liter ris åt gången, eller 10 koppar ris om man föredrar det måttet. Modellen har ett snyggt lock i glas så man kan se hur det går, men självklart har den även en indikatorlampa som visar när det är klart. Vi blev lite förvånade över att man får funktionen som håller riset varmt , nät för att kunna ångkoka grönsaker, fisk och kött för ett så lågt pris. 

Kokresultat

Riset blir välkokat och vi hittar inget att klaga på, detsamma gäller när vi ångat grönsaker. Riset fastnar heller inte i kokaren då insidan är behandlad för att det inte ska fastna. 

Anledning att köpa

 • Lägst pris
 • Funktioner som betydligt dyrare modeller

Slutsats

Om man vill ha en riskokare men har begränsad budget så är Russel Hobbs för dig! Man får möjligheten att koka grönsaker, fisk och kött utöver ris vilket vi tycker är super.    

Reishunger Riskokare – Riskokare Test

Reishunger – En bra riskokare

Reishunger är kanske inte det ett så känt märke trots att riskokaren ligger i mellansegmentet prismässigt. Precis som det låter på namnet så kommer modellen från Tyskland som är kända för sin höga kvalitet när det kommer elektronikprodukter och köksutrustning. Detta är en lite större modell som rymmer 1,5 liter vilket motsvarar upp till 8 portioner ris. Även om det självklart beror lite på hur stor man är i maten. Men det är en modell som passar till större familjer eller sammankomster. 

En välutrustad modell 

Precis som man förväntar sig av en modell som är lite dyrare än många av de andra modellerna på listan så är den väldigt välutrustad och har många funktioner. 

Mångsidig kokare: till skillnad från många av konkurrenterna som bara har ett läge för att koka ris (framförallt billigare modeller) så har Reishunger hela 7 olika lägen för att tillaga olika sorters ris. Den fixar bland annat vitt ris, brunt ris, sushi ris och fullkornsris men modellen är mer mångsidig än bara ris och har 5 funktioner till som är för bakning, tillagning av soppor, quinoa, congee och gröt.

Klart ris när du kommer hem: då modellen är lite finare så har den såklart timer som du kan ställa in så att riset är klart när du kommer hem, den kan du ställa in upp till 24 timmar i förväg. Skulle du bli sen och riset får stå klart ett tag så är det inga problem utan det hålls varm av varmhållningsfunktionen som slås på automatiskt när riset är klart.

Premium kvalitet: hela produkten osar kvalitet och konstruktionen är robust. Coatingen på insidan av grytan ordentlig och tål mycket stryk innan den blir dålig och vi tycker inte att riset fastnar alls i den. Även utsidan har fått en coating som är värmeresistent vilket vi verkligen gillade. All viktig information visas på den snygg LED-skärmen och du ställer enkelt in den på touchknapparna. 

Slutsats

Reishunger riskokare är ett lite dyrare alternativ än de andra modellerna på listan men vi tycker att den lever upp till sitt pris genom att leverera hög kvalitet. Har man pengarna att lägga är detta en super modell!

Riskokare – Köpguide

Innan man slantar upp för nya produkter så är det viktigt att man funderar igenom vad man behöver och det är inte alltid så lätt att veta exakt vad man ska tänka på. Därför har vi skrivit en köpguide nedan med lite saker att tänka igenom för att du ska hitta den riskokare från vår lista som passar dig bäst!

Priset

Köksutrustning är ofta dyr, men riskokare sticker ut lite då de inte kostar speciellt mycket. Men som med de flesta produkter så finns det en “sweet spot” för priset. Vi rekommenderar att undvika de billigaste modellerna som kostar under 300 kr då de inte lever upp till den standard man förväntar sig. Ofta är det modeller där riset fastnar i botten när man kokar det, man saknar funktioner som underlättar vardagar osv. 

Detsamma gäller för de dyraste modellerna som kan kosta flera tusen. Vi tycker inte det är värt att köpa en sådan modell då de helt enkelt inte gör ett bättre jobb än de modellerna du hittar på denna listan. 

Möjligheten för ångkokning

Ångkokning blir allt mer populärt och det är ett smidigt sätt att tillaga grönsaker. Äter man mycket grönsaker är det minst sagt en bra funktion att ha till hands men det är inte riktigt alla modeller som har funktionen. Så kolla upp det innan du beställer om det är en viktig grej för dig. 

Anti-stick beläggning

Detta är en av de sakerna som de billigaste modellerna ofta snålar in på. Anti-stick beläggning gör att riset inte fastnar eller bränns fast inne i kokaren. Idag har de flesta modellerna beläggningen (alla på vår lista) men det finns modeller som inte har det så kolla det om du köper en modell som inte är med här då du riskerar att bli besviken utan det. 

Utseende och design

Om du inte har plats att ställa undan den när den inte används eller om du använder den så ofta att det inte är någon mening så är designen ganska viktig. De flesta av oss vill ha det fint i köket och det betyder att man ska köpa en riskokare som passar in med resten av ens kök. Som tur är ser riskokare oftast stilrena ut och sticker inte ut bland de andra köks apparaterna. 

Storlek på riskokaren

Beroende på hur mycket ris du vill koka åt gången behöver du välja en modell som passar. Bor man själv så klarar man sig galant på en liten riskokare som bara gör ett par portioner åt gången, medans en familj bör satsa på en större modell. Ju större riskokare du köper ju mer kostar den, men prisskillnaden är väldigt liten. Man bör även ha förvaringsutrymmet i beaktning om man vill kunna ställa undan den. 

Lyssna på andra

Det bästa innan man ska köpa en ny pryl för hemmet är att lyssna på andras recensioner över hur de tyckt modellerna varit att använda. Det kan vara betyg på sajten du tänkt köpa den ifrån, men även testsajter. Det är av denna anledningen denna sajten och artikeln blev till! 

Koka ris i riskokare – Hur gör man? 

Det finns egentligen två anledningar till att ha en riskokare i hemmet. Det ena är fantastiskt gott ris och det andra för att de underlättar kokningen då de sköter jobbet åt dig. Så som du förstår så är de väldigt enkla att använda och nedan går vi igenom stegen. 

Steg 1 – Mät upp riset: Oavsett om det är jasminris, basmatiris eller brunt ris så kommer riskokaren kunna tillaga det och det första steget för dig är att mäta upp den mängd ris du vill koka. 

Steg 1,5 – Skölj riset: Denna punkten är inget måste och det är därför jag satt den som punkt 1,5. Men att skölja riset höjer och förbättrar konsistensen på resultatet enligt experterna. Personligen märker jag ingen skillnad när jag använt de finare riskokarna, men lite skillnad när jag nyttjat de billigare alternativen. 

Steg 2 – Lägg riset i kokaren: Du har mätt upp det, potentiellt sköljt det och nu är det dags att lägga ner det i riskokaren. 

Steg 3 – Mät upp vatten: Det tredje steget är att mäta upp rätt mängd vatten förhållande till mängden ris. Mängden vatten varierar beroende på vilken typ av ris du ska tillaga, men det är samma mängd som du normalt använder vid traditionell kokning. Är du osäker så kolla i manualen som medföljer riskokaren innan du öser i det. 

Steg 4 – Ställ in riskokaren: På de billigare alternativen så är det ofta inte så mycket att ställa in, utan det är bara att trycka på startknappen. På de finare modellerna så är det dags att välja rätt program för den typ av ris du ska tillaga, och sedan trycka på startknappen.    

Steg 5 – Låt riskokaren göra sin grej: Detta är anledningen att du köpt en riskokare, den sköter jobbet åt dig och den kommer att koka riset medan du kan pyssla med annat utan att behöva hålla koll på tiden. 

Steg 6 – Riset är klart: Oftast får du någon form av meddelande att riset är klart i form av ett knäpp, en ringsignal eller något annat ljud. Skulle du inte vara där när det är redo så går de flesta modeller över till att hålla riset varmt tills du är redo att äta det. 
Steg 7 – Ät riset: Riset är klart, det är dags att sätta dig ner och njuta av en portion (eller flera) av perfekt och välsmakande ris som tillagats med minsta ansträngning från din sida.

Riskokare – Vanliga frågor

Fråga: Vad är bra med en riskokare?

Svar: Om man äter ris väldigt ofta så är en riskokare en bra investering då fördelarna jämfört med att koka det traditionellt är många:

 • Riset blir gott varje gång
 • Du kan hålla riset varmt utan att bränna det
 • En riskokare är designad för att riset inte ska fastna
 • En riskokare sköter sig själv
 • Kostnaden för en riskokare är låg
 • De flesta modeller ger möjligheten till ångkokning

Fråga: Vilken riskokare är bäst i test?

Svar: Det kommer skilja en del från person till person och vilka behov man själv har. Men efter att ha testat de flesta modellerna som finns på marknaden så tycker vi att Yum Asia Sakura är vår riskokare bäst i test.

Fråga: Kan man koka Jasminris i riskokare? 

Svar: Ja, Jasminris är en av de bästa sorterna att koka. Allt vitt ris är det som blir bäst, men alla sorters ris kan göras i en riskokare. 

Fråga: Vilket ris är bäst till riskokare?

Svar: Till lågprismodellerna så har vi märkt att vitt ris blir bäst. Men om man har en lite finare riskokare med olika program för olika typer av ris så spelar det ingen roll utan resultatet blir perfekt oavsett typ av ris.

Fråga: Kan man diska riskokare i diskmaskin?

Svar: Vissa delar kan köras i diskmaskinen på vissa modeller som är konstruerade för det, men det ökar slitaget och minskar livslängden på riskokaren. Vi rekommenderar att handdiska dem då de är väldigt enkla att rengöra tack vare non-stick behandling på insidan av grytan.

Fråga: Är det värt att köpa en riskokare?

Svar: Vi som driver denna sajten tycker det! Dels då det gör själva matlagningsmomentet enklare men även då det sparar mycket tid som man kan lägga på annat.

Fråga: Hur mycket kostar riskokare?

Svar: Spannet för vad en riskokare kostar är väldigt brett och börjar på ett par hundralappar och går hela vägen upp till många tusen för de riktigt dyra modellerna.

Fråga: Kan man ha salt i riskokare? 

Svar: Det går ypperligt att tillsätta salt i riset. 

Fråga: Kan man använda en riskokare i micron?

Svar: Inte den typen som du hittar i denna artikel. Men vi har gjort en separat lista för de modellerna och den hittar du här.

Riskokare Bäst i Test – Hur testet är genomfört

Vi har drivit denna sajten ett tag nu och vi har löpande uppdaterat modellerna som finns med på listan. Vi testar regelbundet nya modeller när vi skriver andra artiklar på sajten samt när vi ser att någon ny spännande modell kommit ut. Sedan lägger vi in dem om vi tycker att de platsar och/eller konkurrerar ut någon av de riskokarna som finns på listan.