Kategorier
Uncategorized

Riskokare Eller Kastrull – Vad ska man välja? 

Är du som oss som driver denna sajten och äter ris väldigt ofta så har du säkert funderat över att byta ut din vanliga kastrull mot en riskokare. Men då du hamnat i denna artikeln så är du förmodligen inte helt övertygad ännu och därför kommer vi att gå igenom fördelarna och nackdelarna med riskokare och kastruller så att du själv kan avgöra vilket som passar dig bäst. 

Riskokare 

Vi börjar med att titta lite närmare riskokare och vad de egentligen erbjuder för dig som potentiell köpare. 

Riskokare fördelar

 • De gör jobbet åt dig: Du laddar riskokaren med rätt mängd ris och vatten, trycker på startknappen och sedan sköter riskokaren resten. Du slipper att vakta grytan då den stänger av sig själv och går över till varmhållning när riset är klart. 
 • Riset blir perfekt varje gång: Då man tar bort den mänskliga faktorn så kommer riset att bli av exakt samma höga kvalitet varje gång. 
 • Vissa modeller har timer: Det är inte riktigt alla modeller som har timer, men det blir allt vanligare och bortser man från de absolut billigaste alternativen så får man möjligheten att förinställa när riskokaren ska starta.  
 • Kan laga mer än ris: Det varierar lite på vad mer man kan använda sin riskokare till, men de vanligaste sakerna mer än ris är: ångkokning av grönsaker, laga gröt, kaksmet och soppor. Vissa modeller har även olika kokprogram för olika sorters ris för att höja kvaliteten på resultatet ännu ett snäpp. 
 • Smidig rengöring: Riskokare är specifikt designade för att tillaga ris och har behandlingar i botten på innergrytan där man kokar riset. Det gör att rengöringen går väldigt enkelt och smidigt, dessutom kokar aldrig riskokare över så man behöver skrubba utsidan. 
 • De är enkla att använda: På de enklare modellerna finns oftast bara två knappar. En startknapp och en för varmhållning. De mer avancerade modellerna behöver man ställa in, men som tur är medföljer alltid tydliga instruktioner så det har inte varit några problem med någon riskokare vi provat. 
 • Det är ett prisvärt inköp: Riskokare är inte speciellt dyra och det går att få en bra riskokare men med lite mindre funktioner för strax över 300 kronor. Man kan få en modell bland de bästa från tusenlappen till 1600 kr. 

Riskokare nackdelar

 • De tar mer plats: Jämfört med kastruller så är riskokare lite större och tar mer plats om man vill kunna stoppa undan dem i något skåp när man inte använder dem. 
 • De är inte snabbare: Detta är kanske inte någon direkt nackdel, men de är inte snabbare än att koka med en vanlig kastrull även om detta är något som många tror. De tar ungefär samma tid på sig som att koka ris på traditionellt vis.   
 • Behandlingen kan vara känslig: Samma behandling som gör riskokaren enkel att rengöra kan vara lite känslig, ungefär på samma sätt som en teflonpanna. Det innebär att man inte kan använda en risslev i metall när man tar riset. Skulle behandlingen bli dålig så behöver man köpa en ny riskokare. Det är värt att tillägga att detta aldrig varit ett problem för mig som skriver artikeln tack vare rätt skötsel. 

Kastrull

Okej, så vad har kastrullen för fördelar och nackdelar? Det kommer vi att titta lite närmare på nedan. 

Kastrull fördelar

 • De är billiga: Även om riskokare är ett prisvärt köksredskap så är kastruller billigare och troligen är det även så att man redan har en som fungerar och inte behöver lägga ut några pengar alls. 
 • Kan användas till allt möjligt: Som vi skrev ovan är riskokare mer användbara än att bara koka ris. Men en kastrull kan användas till att koka allt man kan komma på och blir därmed än mer användbara. 
 • Lätta att förvara: Kastruller är mindre än riskokare och dessutom går det att stoppa flera kastruller i varandra. Detta gör dem enklare att förvara då de tar upp mindre plats. 

Kastrull nackdelar

 • Du behöver göra jobbet: Med en kastrull kan du inte bara göra förberedelserna och trycka på startknappen. Utan du behöver hålla koll på tiden så att riset inte kokar för länge och alltid hålla dig i närheten av grytan. Det gör såklart att riset inte blir av exakt samma smak och konsistens varje gång då den mänskliga faktorn spelar en roll.
 • Ingen timer eller varmhållning: Du kan inte förinställa när riset ska börja koka så att det är färdigt direkt när du kommer hem. Du får heller inte funktionen som håller riset i perfekt temperatur tills du är redo att äta det.  

Slutsats

Vad man föredrar är väldigt individuellt, men för oss som driver denna sajt är valet enkelt och det är såklart att skaffa sig en riskokare. De underlättar och gör livet enklare, de kan förinställas, användas till mer än ris och dessutom är de prisvärda att köpa. Vi rekommenderar att du med provar en riskokare!