Kategorier
Riskokare Uncategorized

Asiatisk riskokare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

När man tänker på ris så associeras det ofta med asiatiska länder som Japan, Korea och Thailand. Och kanske är det därför inte så konstigt att många av de mer avancerade och bättre riskokarna kommer från den delen av världen. Då vi startade denna site för att hitta de bästa modellerna så har vi dedikerat en hel artikel åt att lista de bästa asiatiska riskokarna, och går igenom dem här! 

Cuckoo CR-0631F – Asiatisk riskokare bäst i test

Det är inte bara vi som tycker om denna riskokare då modellen har hela 4,5 av 5 stjärnor på Amazon och då vi har skrivit en hel artikel om bara Cuckoo riskokare så kan vi se att de frekvent köps av besökare till vår sajt. Och det finns mycket att tycka om då det är en asiatisk riskokare som har många funktioner och ser väldigt modern ut. 

Viktiga funktioner med Cuckoo

Här kommer vi att gå igenom de funktioner som vi tycker är viktiga att känna till när det kommer till modellen. 

Det är den snabbaste modellen vi testat: Av de riskokare vi än så länge testat (och det är många) så är den det snabbaste alternativet. Bara 18 minuter efter du tryckt på startknappen så är riset klart utan att du behövt göra mer än att fylla på rätt mängd ris och vatten i riskokaren. 

Den har timer: Timerfunktionen är den funktion vi tycker om allra mest på en riskokare och nästan alla modeller vi listat på siten har det. Det innebär att du i förväg kan ställa in när riskokaren ska börja koka riset. Till exempel kan du förbereda den på morgonen så att riset är klart när du kommer hem från jobbet eller när barnen kommer hem från skolan. 

Varmhållningsfunktion: När riset är klart, oavsett om du använt timern eller startat den manuellt så går den över till att hålla riset i perfekt temperatur när riset är klart istället för att stänga av sig så att riset svalnar.   

Enkel att hålla ren: Då modellen har ett smart designat dräneringssystem och en väldigt högkvalitativ anti-stick behandling i innergrytan så är den väldigt enkel att rengöra efter du använt riskokaren. 

Snygg design: Designen gör inte bara att kvaliteten är hög och att riset blir bra, utan den är även väldigt snygg och ser modern ut. LCD-skärmen ger dig all information du behöver och gör att modellen är enkel och smidig att ställa in mellan olika kokprogram, timer och varmhållningsfunktion. Modellen ser ännu snyggare ut i verkligheten än den gör på bilderna! 

Ris till 6 personer: Modellen är på 1,06 liter och kan koka 6 normalstora portioner ris vid varje kokning och räcker därför till de flesta familjer på 4 personer. 

Slutsats

Vi tycker att detta är en kanonmodell som kokar riktigt bra ris, har många funktioner och ser väldigt snygg ut. Dessutom är den rimligt prissatt sett till vad man får och därför rekommenderar vi köp på modellen!

Yum Asia Sakura – Asiatisk riskokare 1,5 liter 

När det kommer till funktionalitet så är kanske inte skillnaden speciellt stor jämfört med Cuckoo då båda är väldigt fina riskokare, men Yum Asia Sakura är lite större och kan göra mer ris varje kokning. 

Viktiga funktioner med Yum Asia Sakura

Precis som med modellen ovan så kommer vi i detta segmentet att gå igenom de funktioner som vi tycker är viktiga med modellen. 

Har flera kokprogram för ris: För att riset ska bli perfekt i smak och konsistens så har Yum Asia utrustats med olika kokprogram för olika typer av ris. Det finns program för jasminris, basmatiris, brunt ris och fullkornsris. 

Kan koka mer än ris: Faktum är att modellen kan koka betydligt mer än bara ris för här kan du även tillaga gröt, soppor, kaksmet och det lite mer ovanliga, yoghurt. Du kan även välja mellan snabbkokning vilket tar 22 minuter för riset att bli färdigt och “slow cooking” som du kan ställa in på 2 till 8 timmar. 

Timer och varmhållningsfunktion: Precis som de flesta finare riskokare så har modellen självklart även varmhållningsfuktion som håller riset varmt efter det blivit klart och timer så att du kan ställa in när det ska börja koka i förväg. 

Gör mer ris än Cuckoo: Som vi skrev tidigare så gör Cuckoo 6 koppar ris, men då Yum Asia är lite större så kan den koka 8 koppar ris i varje laddning. Trots att riskokaren är större på insidan så upplevs den fortfarande kompakt och inte skillnaden mot Cuckoo är inte alls så stor som den borde vara. 

Modern design: Utseendemässigt så tycker vi att detta med är en väldigt snygg riskokare som ser modern och kvalitativ ut. När man tar i den så känns den något mer plastig än Cuckoo, men efter att ha använt modellen ett tag tycker vi absolut att det är en riskokare i hög kvalitet. Även här får du en LCD-skärm som ger dig informationen och möjligheten att ställa in modellen som du behagar med hjälp av knapparna som är enkla att förstå.

Slutsats

Yum Asia är ungefär i samma klass som Cuckoo och skillnaden är inte speciellt stor så vi rekommenderar även denna modell om du tycker att den passar in bättre efter dina behov och vill kunna koka lite mer ris vid varje kokning.

Changhong – En simpel asiatisk riskokare 

Denna modell skiljer sig från de andra på listan genom att vara betydligt mer simpel, billigare och kan göra betydligt mer ris. Denna modellen är inte för alla men som du ser så har den sina fördelar.

Funktioner med Changhong

Modellen har inte så många funktioner, men vi kommer att gå igenom det som är viktigt med modellen här! 

Väldigt enkel att använda: Här får du inte en modell med en massa extra funktioner som du behöver fundera över, ställa in eller bry dig om. Du har bara två knappar att välja på och ingen skärm. Den ena knappen startar riskokaren och den andra är för varmhållningsfunktionen.    

Varmhållningsfunktion: Varmhållningsfunktionen går igång automatiskt när riset är färdigt och den står igång i upp till 24 timmar och håller riset fräscht och i perfekt temperatur om du inte stänger av den tidigare själv.

Kan laga 10 koppar ris: Modellen kan laga 10 koppar ris åt gången, vilket motsvarar 20 koppar kokt ris. Modellen är specialiserad på att göra sushiris, men den gör de andra sorternas ris lika bra enligt oss när vi testat modellen.  

Finns i flera storlekar: Vi valde modellen som är på 3,8 liter, men modellen finns i både större och mindre alternativ att välja på. 

Slutsats

Modellen är perfekt för stora familjer som vill kunna göra väldigt mycket ris varje kokning och då varmhållningsfunktionen kan vara igång i 24 timmar passar den även väldigt bra om familjer äter utspritt under hela dagen. 

Varför ska man ha en Asiatisk riskokare? 

Man måste inte ha en asiatisk riskokare, men då ris kommer från asien och är en väldigt viktig del av deras matkultur så är det kanske inte så konstigt att de har väldigt hög standard på sina riskokare. Därför har de ofta produkter som är av hög kvalitet, gör extremt bra ris, har många extra funktioner och är generellt lite bättre än många av riskokarna som man normalt hittar på den svenska marknaden.  

Saker att tänka på när man köper en Asiatisk riskokare

Om du vill köpa en asiatisk riskokare så är det viktigt att man tänker igenom vad man faktiskt är ute efter och vilka behov man har på produkten man tänkt köpa. Vi listar lite saker att tänka på i detta segment. 

Hur mycket ris du kokar: Storleken på riskokaren avgör som bekant hur mycket ris du kan koka åt gången. Så innan du beställer bör du fundera igenom hur mycket ris ni faktiskt konsumerar för att kunna avgöra hur många portioner du behöver kunna koka varje gång. 

Funktioner: Vill du kunna koka mer än ris, som till exempel grönsaker, soppor eller gröt? Är timer och varmhållningsfunktion viktigt för dig? Välj den modell som passar in bäst efter dina behov så att du inte bara får gott ris utan att produkten även underlättar ditt liv. 

Priset: Priset såklart alltid en faktor och asiatiska riskokare är ofta lite dyrare än många av de modellerna som du ser rekommenderas på den svenska marknaden. Men det vägs upp av högre kvalitet, mer funktioner och enligt oss även ett mer välsmakande ris då man ofta kan välja mellan olika program för olika typer av ris.  

Utseendet: Det är kanske inte den viktigaste punkten när det kommer till en riskokare men det är trots allt en produkt som man har i köket och en snygg modell kan stå framme även när man inte använder den. Och detta är en punkt där vi tycker att Asiatiska riskokare verkligen skiner då de ser mer moderna ut och det märks att man tänkt igenom utseendet när de designats. Detta kan jämföras med många modeller som är vanligare i Sverige som ofta ser ut ungefär som en vanlig gryta.

Slutsats

Asiatiska riskokare är väldigt bra och de modellerna vi listat i denna artikel presterar dessutom väldigt bra sett till deras pris. Oavsett vilken modell du köper så kommer det att vara ett bra köp, det viktiga är att du väljer ut den som passar bäst för just dig!