Okej, normalt är detta en sajt som fokuserar på att presentera de tester vi gjort så att du som konsument kan göra det bästa köpet. Vill du se de bästa modellerna hittar du dem här: Riskokare bäst i test. Men hur hamnade vi här med uppsjö olika riskokare att välja på? Det ska vi titta lite närmare på nedan.
Hur allt började
Ris har för en stor del av världen varit en stapel för att få i sig näring så länge tillbaka vi idag känner till. Tusentals olika civilisationer har ätit ris. Därför är tillagningen av ris onekligen lika gammal och trots detta är det samma fundamentala princip som gäller idag som för flera tusen år sedan.
Kortfattat behöver man ris, hett vatten och någon form av behållare att koka det i. Tillverkare av riskokare har idag gått ifrån traditionella metoder även om det som faktiskt händer är detsamma. Anledningen är såklart att effektivisera och standardisera resultatet.
Sett till hur gammal riset är så är det nytt att använda värme från elektricitet, men för mig som skriver denna artikel och dig som läser den är det ganska gammalt. Faktum är att den första riskokaren inte helt oväntat kommer från Japan och en simpel variant tillverkades för den japanska armen år 1937. Detta var en simpel variant som var utformad som en låda gjord av trä. Den fyllde man sedan till 50% med vatten och ris, sedan tillsatte man en elektricitet som tillagade riset i lådan. Faktum är att denna modell hade inbyggd varmhållningsfunktion på så vis att när man tog bort strömmen för riset var färdigt så höll värmen i lådan sig kvar och riset varmt.
Modellen hade dock två nedsidor. Det ena var att mängden ris och vatten inte kunde ändras, utan det var en 50% full låda som gällde. Det andra, och kanske lite större problemet var att det fanns risk att användaren kunde bli elektrifierad om hen inte var försiktig då det var fri elektricitet inuti lådan.
Den första kommersiella riskokaren
Då ideen med riskokare var väldigt bra så fortsatte utvecklingen och det företag som var först med en modell för den kommersiella marknaden var Mitsubishi Corp. Modellen som kom ut på marknaden var väldigt simpel och man behövde precis som när man kokar på traditionellt vis fortfarande hålla koll på när riset var klart och stänga av den i tid. Men istället för att behöva eld eller en platta så var det bara att plugga in den i vägguttaget. Så kanske inte helt oväntat så blev inte denna modell någon succé när det kommer till försäljningen.
När riskokaren blev populär
När Mitsubishi inte riktigt lyckats så tog Toshiba över och fortsatte att utveckla produkten och år 1956 lanserade de en riskokare som var säkrare, gjorde bättre ris och hade förmågan att stänga av sig själv när riset blivit klart. Detta var riskokarens genomslag och det tog inte lång tid förens Toshiba sålde 200,000 stycken varje månad. Det är från den modellen som riskokaren utvecklats till vad den är idag med avancerade system, funktioner och olika designer.
Slutsats
Jag hoppas att du som läsare tycker att detta var ett intressant inslag i vad som annars är en testsajt och att du lärt dig någon från artikeln!