Kategorier
Riskokare Uncategorized

Riskokare 1 liter – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar till amazon.se. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Vill du ha en riskokare som är lite mindre och gör ris som räcker till ungefär 4 personer så är en riskokare på 1 liter ganska lagom. Självklart har vi testat fram de bästa modellerna för dig att välja på och presenterar dem i denna artikel så att du kan ta reda på vilken modell som är bäst för just dig! 

Cuckoo riskokare 1 liter – Bästa riskokaren 1 liter 

Om du läst flera av våra artiklar och tester av riskokare har du säkert sett att Cuckoo finns med på flera av våra listor då det är en modell vi verkligen älskar och den har faktiskt blivit vår favoritmodell! Och det finns mycket att tycka om med denna riskokaren då den gör väldigt gott ris, ser snygg ut och har hög kvalitet. Nedan kommer vi att dyka ner i de viktiga funktionerna och sakerna den blivit utrustad med. 

Fuzzy logic

Fuzzy logic har kanske ett lite konstigt namn, men det är ett system som gör att riset får en högre kvalitet, smakar bättre och blir exakt samma varje gång man använder riskokaren. Hur systemet fungerar är väldigt invecklat så jag kommer att ge en simpel förklaring och det är att riskokaren har fått ett datorchip som gör att riskokaren känner av små skillnader när det kommer till hur mycket vatten kontra ris det är och justerar därefter värmen och koktiden därefter. Det är väldigt små justeringar, men det är vad som tar bra ris till fantastiskt ris varje gång. 

LCD-skärm 

Modellen är väldigt modern och ser modern ut tack vare att den har en lcd-skärm som presenterar all information. Och då det finns en hel del olika inställningar på modellen som du kan ställa in så underlättas den processen markant av skärmen. Inställningarna görs på knapparna som sitter runt skärmen.   

Flera inställningar

Cuckoo har många olika kokprogram som är anpassade för olika typer av ris. Detta för att man ska få ett perfekt resultat vid varje kokning och vi tycker att detta är den funktion som separerar helt okej riskokare från de bättre som modellerna som denna. Det finns dessutom kokprogram för gröt, ångkokning och turbokokning. 

Varmhållningsfunktion och timer

Precis som de flesta riskokare har idag så har Cuckoo både timer och varmhållningsfunktion. Det innebär att när riset är klart så går riskokaren över till att hålla riset i lagom temperatur tills du är redo att äta det. Timern gör att du kan förinställa när den ska börja koka riset så att det kan vara klart utan att du behöver göra något mer än att ladda riskokaren med ris och vatten i förtid. 

6 koppar ris

Modellen rymmer 6 koppar okokt ris vilket motsvarar ungefär 4 normalstora portioner. 

Slutsats

Vi älskar Cuckoo och tycker att den är en riskokare som levererar på alla plan och rekommenderar köp på produkten!

Yum Asia Kumo riskokare 1 liter – Riskokare 1 liter med mycket funktioner 

Yum Asia Kumo är i samma storlek som Cuckoo dvs 1 liter och båda modellerna har många funktioner som är samma, men Yum Asia skiljer sig i designen och ser väldigt annorlunda ut. Dessutom är priset något lägre och du kan välja på två olika färger på modellen. Nedan kommer jag att gå igenom de funktionerna som jag tycker är viktiga och gör Yum Asia till ett bra val. 

Gör ris till en familj på 4

Riskokaren kan koka 5,5 koppar okokt ris vid varje kokning och det räcker till de flesta familjer på 4 personer. Enda gången det skulle kunna behövas mer är om man har tonåringar i hemmet som äter extra mycket. 

Timer på 24 timmar

Modellen har timer så att man kan förinställa när riskokaren ska dra igång. Det som gör att just Yum Asia sticker ut lite här är att timern är på hela 24 timmar vilket är det längsta vi sett på en riskokare. När riset är klart går den automatiskt över till varmhållning så att du kan äta riset när det passar dig utan att det svalnat. 

Flera kokinställningar

Även här får du en riskokare men många olika inställningar där det finns olika kokprogram för olika typer av ris för att resultatet ska bli perfekt oavsett vilken sorts ris du föredrar att äta. Du kan även använda riskokaren till att koka gröt, ångkoka och använda den som slow cooker. 

Den är enkel att använda

Modellen har skärm och knappar på framsidan som gör den enkel att både förstå och ställa in som man vill ha den. Skulle det vara några oklarheter så medföljer det en informativ instruktionsbok. 

Slutsats

Som du ser så är Yum Asia med en riktigt bra riskokare med högkvalitativa funktioner som dessutom är enkla att använda. Det är en riktigt bra riskokare som hamnar på andra plats då vi inte tycker den är lika snygg som Cuckoo även om den presterar nästan lika bra. 

Daewoo riskokare 1 liter – Billig riskokare 1 liter 

Vill du ha en billig riskokare på 1 liter som gör bra ris så är Daewoo ett riktigt bra alternativ. Den spelar inte i samma klass som modellerna ovan, men det hade vi inte väntat oss då den är betydligt billigare att köpa. Anledningen att den inte är riktigt lika vass är att det inte finns olika kokprogram för olika sorters ris utan har ett mellanting där alla sorters ris blir helt okej, men inte perfekt som med de andra två. Nedan kommer vi att gå igenom de funktioner man ändå får med modellen. 

Håll varm funktion

Precis som de dyrare modellerna har den en funktion som håller riset i lagom temperatur när det kokat färdigt, vilket enligt oss är en väldigt smidig funktion som vi tycker är väldigt viktig då det gör att familjen kan äta vid olika tider och riset kommer att vara bra oavsett när man äter. 

Hög kvalitet

Det låga priset har inte påverkat kvaliteten alls, utan det är lägre för att man inte får några extra inställningar och kokprogram. Så här får du ändå en riskokare med en inre panna i aluminium med en bra non-stick behandling, ett robust glaslock, automatisk avstängningsfunktion och torrkokningsskydd och överhettningsskydd.

Tillbehör

Du får även med tillbehör i form av en sked och en måttbägare för att enkelt kunna fylla på rätt mängd ris och vatten, samt ta riset när det är klart. 

Slutsats

Vill du ha en riskokare på 1 liter och klarar dig utan olika kokprogram och extra funktioner så är detta ett riktigt prisvärt alternativ som levererar. 

Saker att tänka på när du köper en riskokare på 1 liter 

För att köpet man gör ska bli perfekt så bör man tänka igenom några saker innan man slår till och de listar vi här! 

Funktioner 

Vilka funktioner som finns på en riskokare varierar ganska kraftigt och som du märkt i denna artikel så har de två första på listan en lång rad olika kokprogram och kan användas till mer än bara ris. Det sista alternativet är mer ensidigt och går egentligen inte att ställa in så mycket. De funktionerna som vi gillar mest och tycker att man bör ha på sin riskokare är: olika kokprogram för olika sorters ris då det helt enkelt gör att resultatet blir så mycket bättre, timer då det är något som sparar tid och gör att maten kan bli klar utan att du ens behöver vara hemma, och till sist varmhållningsfunktionen som gör att barnen kan äta efter skolan, du efter jobbet och nästa barn efter träningen och riset kommer alltid att vara i perfekt konsisten och temperatur. 

Räcker 1 liter? 

Modellen på 1 liter räcker till de flesta familjer på fyra personer då man får 4 till 6 portioner som är vad de flesta tycker är normalstora, lite beroende på hur mycket man äter. Men har man tonåringar som är som jag var i den åldern så kan det vara värt med en större modell som ger några portioner extra vid varje tillagning. 

Utseende

En riskokare tar en del plats och alla har inte plats att ställa undan den efter varje användning vilket gör att man får ha den stående framme. Som tur är så finns det modeller som är väldigt snygga och i olika färger så att riskokaren blir en snygg del av köket. Det enda viktiga är att man köper en som man själv tycker är snygg och passar in till resten av inredningen. 

Pris

Priset är alltid en faktor och det kan variera kraftigt på riskokare. Vi rekommenderar alltid att välja bort de billigaste som bara kostar ett par hundra kronor då de oftast inte lever upp till förväntningarna, men detsamma gäller de som kostar flera tusen då inte gör riset bättre än de modeller i denna artikel som är både väldigt bra på att göra ris och rimligt prissatta. 

Slutsats

Nu har du fått de tre bästa riskokarna på 1 liten presenterade för dig och några saker att fundera igenom innan du beställer. Så nu återstår bara att välja ut den modell som passar dig bäst och slå till!

Du kanske vill läsa om: Billiga riskokare