Kategorier
Uncategorized

Liten riskokare – Bäst i test

Om en riskokare kan göra 3 eller mindre koppar okokt ris så betraktas den som liten. Men precis som med de lite större storlekarna så finns det en uppsjö av olika alternativ att välja på och det kan vara svårt att veta vilken man faktiskt ska köpa. Därför har vi skrivit denna artikel där vi listar de bästa modellerna bland små riskokare. 

Reishunger liten riskokare – Bästa liten riskokare

Vi har med Reishunger på flera av våra listor vid  det här laget och vi tycker att de gör riktigt bra produkter som har hög standard, många funktioner och levererar väldigt gott ris. Det finns modeller i denna storlek som presterar på ungefär samma nivå men de är betydligt dyrare utan att man får något som Reishunger inte har. 

Fullpackad med teknik

Denna lilla riskokare har väldigt många funktioner som gör att riset blir bättre, vårt liv blir enklare och dessutom ser den väldigt snygg ut.

Hur blir riset så bra? 

Det är två anledningar till att riset blir väldigt bra jämfört med många av konkurrenterna. Det första är att den har olika kokprogram för olika sorters ris, vilket är fördelaktigt för man ska koka riset olika länge för olika sorter för att det ska få perfekt konsistens och smak. Detta är en punkt där billigare alternativ fallerar. Det andra är att kokprocessen är i 7 steg och att värmen kommer från alla håll mot grytan där riset ligger vilket gör att det blir mer jämt kokat. 

Det finns dessutom kokprogram för ångkokning av grönsaker och kött, ett program för kaksmet och ett för gröt.

Hur gör den livet enklare? 

Det uppenbara svaret är såklart att den sköter kokningen av riset utan att du behöver vakta grytan, men det är mer än så med Reishunger. Dels får man timerfunktion så att du kan ställa in när den ska börja koka i förväg, så du behöver inte ens vara hemma när den startar. Du kan ställa in den 24 timmar i förväg. Det andra är en varmhållningsfunktion som håller riset i lagom temperatur om du inte hinner hem i tid, eller om du blir klar med riset innan tillbehören du tänkt äta till.    

Design

Som vi nämnde är den väldigt snygg, men den är även robust byggd och det känns att det är en produkt av hög kvalitet när man tar i den. Man ställer enkelt in den på knapparna och man ser på LED-skärmen när man hittat rätt inställningar. Då det är en liten riskokare tar den inte heller upp så mycket plats i köket utan ser snarare ut som en snygg köksmaskin man kan ha framme hela tiden. 

Slutsats

Detta är en riktigt bra liten riskokare som gör gott ris, ser snygg ut, har hög kvalitet, underlättar matlagningen och har ett pris som är lägre än konkurrenterna av samma kaliber. Vi rekommenderar ett starkt köp på modellen!

Yum Asia Tsuki – Liten riskokare för 1 till 2 personer 

Även Yum Asia är ett märke som ligger oss varmt om hjärtat och detta är med en riktigt bra listen riskokare som levererar på de flesta plan och många funktioner är väldigt lika de man finner på Reishunger. Men denna modellen är ännu mindre och lämpar sig för 2 personer om man inte äter så mycket, eller en person om man är lite större i maten. 

En modern riskokare med traditionell design 

Precis som med vår testvinnare så är detta en modell som underlättar livet genom smarta funktioner, gör väldigt bra ris och designen på detta alternativ är väldigt snygg och gör sig ännu bättre i verkligheten än på bild. 

Hur gör den livet enklare? 

Precis som med Yum Asia så får man både timer och varmhållningsfunktion. Timern går att ställa in hela 24 timmar i förväg så riset kan vara klart redan när man kommer hem. Skulle man komma hem lite senare än tänkt så gör det inget för modellen går automatiskt över till att hålla riset i perfekt temperatur när det är klart. 

Hur blir riset så bra?

Faktum är att koksystemet fungerar likadant som på Yum Asia genom att 3D värme som kommer från alla håll för att riset ska bli jämt kokat och en process som kokar i 7 olika steg. Även här har du flera olika program att välja på beroende på vilket ris du vill koka, ångkokning eller gröt. 

Design

Utseendet är traditionellt som möter ny teknik och design, vilket ger en slät och elegant look som inte sticker ut, men är väldigt snygg att titta på. Konstruktionen känns väldigt robus och vi har inga tvivel när det kommer till kvaliteten, utan tycker att den är väldigt hög! 

Slutsats

Denna riskokare är på samma nivå som Reishunger och man får samma fördelar när det kommer till funktioner som underlättar matlagningen. Men den är 25 % mindre och lämpar sig bäst för 1 person eller 2 personer som äter lite mindre. Behöver man inte mer ris än så är detta ett lika bra alternativ som vår testvinnare. 

Russell Hobbs – Billig liten riskokare 

Vi har skrivit en hel artikel som billiga riskokare och där vann denna modell utan några tvivel. Vill man ha en riktigt billig liten riskokare utan att tumma på kvaliteten på produkten så är detta det bästa alternativet, men det finns även ett par nedsidor man bör ha i åtanke. På vanligt ris så gör den ett bra jobb, men då den inte har olika kokprogram för olika sorter så kommer den aldrig att bli lika bra som de dyrare modellerna som kan koka alla typer av ris perfekt. Den saknar även timerfunktionen som vi gillar väldigt mycket. Men om man bortser från de två sakerna så är det en riskokare som slår långt över sin prisklass. 

En billig riskokare av hög kvalitet

Modellen saknar kanske de mer flashiga funktionerna, men man får ändå väldigt mycket värde då kvaliteten är hög. 

Non-stick coating

Alla riskokare har någon form av non-stick coating på insidan av grytan för att riset inte ska bränna fast och att de ska bli enkla att rengöra. Problemet med billiga alternativ är att kvaliteten på detta brukar snålas in på, men Russell Hobbs har fått en riktigt bra coating som fungerar väldigt bra och kommer att hålla länge. 

Varmhållningsfunktion 

Även om du inte får någon timer så får du en varmhållningsfunktion som gör att riset hålls i perfekt temperatur tills du är redo att äta det. Riskokaren går automatiskt över till varmhållning när riset är klart.  

Ris för 3 personer

Enligt Russell Hobbs så kan man tillaga tre portioner på 200 gram kokt ris. Vi tycker snarare att detta är för två personer om man inte är väldigt liten i maten. 

Slutsats

Vill du ha en riktigt billig modell så är detta det bästa alternativet då kvaliteten är väldigt hög. Riset blir bra, men inte perfekt som med de dyrare modellerna på listan och du får inga extra funktioner. Vill du ha en enkel liten riskokare säger vi köp!

Hur mycket ris gör en liten riskokare? 

Självklart beror det på hur mycket man brukar äta vid varje måltid och hur stora portioner man är van vid. De flesta tillverkare brukar skriva att en liten modell som gör 3 koppar okokt ris motsvarar mat för upp till tre personer. Men vi tycker att äter man normalt så kan man dra bort en portion och räkna med att det blir mat för 2 om man gör 3 koppar okokt ris.

Slutsats

Nu har du fått tre alternativ att välja på som alla är bra alternativ, men passar vid olika behov. Det som återstår är för dig att plocka ut den som passar dig bäst och slå till!