Kategorier
Riskokare Uncategorized

Koka ris

Ris äts av väldigt många varje dag och det kan tyckas jobbigt att hela tiden laga det och för en del är det svårt att få till det bra, speciellt varje gång. Därför har vi skrivit ihop denna artikeln med olika sätt att koka ris för att du ska hitta det sätt som känns bäst för dig!

Koka ris enkelt – Använd en riskokare

Koka ris enkelt

Folk har kokat ris på det traditionella sättet med en vanlig gryta i flera tusen år, men nu finns det hjälpredor som gör att riset blir lika bra varje gång, hålls varmt om du inte hinner äta det direkt och som gör att du inte behöver vakta riset hela tiden under kokningen. Vi pratar såklart om riskokare som blir allt mer populära för varje år som går! Nedan går vi igenom hur enkelt det är att koka ris med en riskokare. 

 1. Mät upp riset: Mät upp rätt mängd ris sett till hur många portioner du behöver. Det spelar ingen roll vilken typ av ris du gillar då riskokare funkar med alla typer och vet precis hur den ska koka det. 
 2. Lägg riset i kokaren: inte mycket att tillägga på denna punkten. 
 3. Mät upp vatten och lägg i riskokaren: Så hur mycket vatten ska du tillsätta när du använder en riskokare? Det avgörs av vilken typ av ris du tänk koka, men samma mängd vatten förhållande till ris som när du kokar på det traditionella sättet om det inte står något annat i den medföljande manualen. 
 4. Sätt på locket. 
 5. Sätt igång riskokaren: På en del modeller är det bara en av/på knapp, på de mer avancerade riskokarna så finns olika program för olika typer av ris. Du behöver läsa manualen innan här. 
 6. Låt riskokaren göra sin grej: Nu är det bara att vänta på att riset ska bli klar. Vi rekommenderar att sätta på riset innan du börjar laga tillbehören då en riskokare tar lite längre tid på sig än traditionell kokning och skulle riset bli klart innan så går den över till “stay warm” funktionen och håller det i perfekt temperatur tills du ska äta det. 
 7. Vänta på att riskokaren säger när den är klar: När riset är klart kommer riskokaren att meddela dig på något vis. Det skiljer lite mellan olika modeller, men oftast har den en lampa, men den kan även ge ifrån sig ett ljud när riset är klart. 
 8. Ät riset: Vi lovar att när du lyfter på locket så kommer där finnas en gryta med perfekt kokt och välsmakande ris. 

Slutsats

Sedan vi kokade ris med en riskokare för första gången så har vi aldrig tittat tillbaka då det både är enklare, smidigare och mer välsmakande än att koka ris på traditionellt sätt. Det är anledningen till att vi skapade denna sajten för att sprida fördelarna och ge dig en lista med de bästa riskokarna på marknaden

Koka ris i micron

Koka ris i micro

Om man vill koka ris väldigt snabbt och inte behöver så många portioner så kan det vara ett alternativ att koka det i micron. Personligen tycker jag inte att riset blir lika bra varje gång som med en riktig riskokare, men om man vill att det ska gå snabbt så är det absolut ett alternativ man kan använda sig av lite då och då. Nedan beskriver vi hur man går tillväga. 

 1. Ha en riskokare designad för micron: Som många redan vet så kan man inte stoppa in vad som helst i en micro då man riskerar att ta sönder den om man stoppar in något i metall. Utan man behöver ha en riskokare som är designad för användning i micron. Som tur är de väldigt billiga. 
 2. Mät upp ris och vatten: Mät upp rätt mängd ris som du behöver till din måltid och mät upp rätt mängd vatten förhållande till riset. Normalt gäller en kopp ris med två koppar vatten, men det kan variera lite beroende på vilket ris du vill laga till. Kolla upp vad som gäller för just ditt ris innan du kör igång. 
 3. Stoppa in i micron och starta: Svårare än såhär är det inte utan nu är det bara att sätta in kokaren med riset och vattnet i micron och köra igång. Om du kör på full styrka så brukar 5 minuter vara lagom och på 50% styrka så brukar 15 minuter vara bra. Låt riset sitta i 5 minuter innan du äter det. Tiderna kan variera lite beroende på ris och hur kraftfull din mikrovågsugn är så du kan behöva prov dig fram för perfekt resultat

Slutsats

Att koka ris i micron är enligt oss väldigt snabbt och smidigt när man ska ha väldigt lite ris, men det är svårt att få det riktigt bra och vi tycker att en riskokare är ett betydligt bättre alternativ. 

Underlätta ditt riskokande med en billig riskokare

Koka ris på traditionellt vis

Koka ris på traditionellt vis

Det har funkat i tusentals år och kommer att funka i tusentals år framöver och det är att koka ris på det traditionella sättet med en vanlig gryta. Anledningen att vi rekommenderar en riskokare istället är för att man helt enkelt inte behöver hålla någon koll på det och riset blir exakt lika bra varje gång. Nedan ger vi dig stegen att lyckas med att koka ris på traditionellt vis. 

 1. Ha en bra gryta: Ris klibbar gärna fast i grytor och det ökar risken att den bränner fast. Se till att ha en gryta med antiklibb behandling så riset inte fastnar och ha en nyare gryta. De gamla och slitna gör processen onödigt svår. 
 2. Mät upp rätt mängd vatten: Ungefär 2 delar vatten till 1 del ris är lagom. Och det är viktigt att du vet hur mycket ris du vill koka på förhand då du måste koka upp vattnet först. Ös vattnet i en gryta. 
 3. Koka upp vattnet: Starta plattan och låt vattnet koka upp. 
 4. Lägg i riset: När vattnet kokar är det dags att lägga i den typen av ris du vill koka i grytan. Detta är även tiden att lägga i salt.  
 5. Koka riset: När du lagt i riset så kommer vattnet att sluta koka och du vill ha värmen på plattan så hög att vattnet börjar röra sig lite igen utan att det kokar helt. När det har uppnåtts så kan du tar ner värmen och låta det koka på det viset. 
 6. Håll koll på tiden: Kolla upp hur länge ditt favorit ris ska koka innan det är klart och följ den tiden noggrant. Kokar man lite för länge så riskerar man att bränna riset, lite för lite så kan det bli grötigt. 

Slutsats

Att koka ris i gryta som det alltid har gjorts funkar men det kräver lite träning för att få det bra varje gång. Dessutom behöver man ha bra koll på tiden och vakta det. 

Rekommenderad läsning: Riskokare – Biltema

Vilket sätt är bäst att koka ris

Ris är en bra maträtt och det är egentligen inget sätt som är dåligt att tillaga det på. Vi rekommenderar att använda en riskokare just för att de gör jobbet betydligt enklare och gör arbetet med det mindre. 

Du kanske även skulle gilla: Mini riskokare – Bäst i test